2015. január 14. 14:58

A válság utáni legjobb évet zárta tavaly a magyar járműpiac, a növekedésben fontos szerepe volt a lízingtársaságoknak is tekintettel arra, hogy az új személy- és kisteherautók 38 százalékához lízingkonstrukció segítségével jutottak hozzá a vásárlók - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI-nek.

Kifejtette: a múlt évben összesen 90 560 új járművet adtak el a magyar piacon, ami azt jelenti, hogy 21 százalékkal bővült a személygépkocsi-, kisteher-gépkocsi-, nagyteher-gépkocsi- és motorkerékpár-eladásokat magában foglaló járműpiac.

Kiemelte: 2014-ben jelentős számú vállalkozás lízingelt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja keretében új járművet, emellett a lízinggel szorosan összefüggő flottafinanszírozásban is számottevő volt a bővülés. Hozzátette, hogy a lízing szerepe a járműfinanszírozásban a piac bővülésével párhuzamosan erősödött.

A főtitkár kiemelte: a vállalkozások körében egyre népszerűbb a flottafinanszírozás, mivel  a lízingen keresztül ez a finanszírozási forma az egyik legkedvezőbb megoldást jelenti a cégek számára.  A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai tavaly körülbelül 90 milliárd forint folyósítására kötöttek szerződést a jegybanki program keretében - mondta Lévai Gábor.

Az MNB adatai szerint 16 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott összesen 1153 milliárd forint hitelhez a növekedési hitelprogramnak köszönhetően. Az nhp második szakaszában 98 százalékra nőtt az új hitelek, ezen belül főként a beruházási hitelek aránya.

A jegybanki adatokból kiderül, hogy a lízing elsősorban a mikrovállalkozások körében volt népszerű - fűzte hozzá a főtitkár. Rámutatott: a gazdasági fejlődés, ezen belül a kkv-szektor teljesítményének növekedése hozzájárul a lízingpiac gyarapodásához. A lízing további térnyerésére a szövetségnél elsősorban a mezőgazdaság, az építőipar és a műanyagipar területén számítanak, ezzel párhuzamosan a járműpiaci kilátások is bizakodásra adhatnak okot - mondta végül Lévai Gábor.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.