2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unió egészében csökkent, az euróövezetben pedig stagnált az építőipar termelése júniusban - közölte csütörtökön az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának szezonálisan kiigazított adatai szerint az EU28 tagállamában júniusban 0,3 százalékkal csökkent, az eurózónában pedig nem változott az építőipar teljesítménye az előző hónaphoz képest.

Tavaly júniushoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal emelkedett, míg az EU egészében ugyanennyivel csökkent az építőipar termelése.

Havi összevetésben júniusban a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Csehországban hanyatlott az építőipari termelés, majd Lengyelország (mínusz 3,7 százalék) és Bulgária (mínusz 1,6 százalék) következik. A legnagyobb növekedést Magyarországon (7,6 százalék),  Szlovéniában (2,3 százalék) és Szlovákiában (1,7 százalék) regisztrálták.

Tavaly júniushoz viszonyítva a legnagyobb mértékben, 16,2 százalékkal Magyarországon esett vissza az építőipar termelése.

Szlovéniából 16 százalékos, Lengyelországból pedig 14,7 százalékos csökkenést jelentettek. Ugyanakkor Svédországban 16,3 százalékkal, Spanyolországban 6,9 százalékkal, Romániában pedig 4,6 százalékkal nőtt a termelés. Nyolc országból nem érkezett adat.

A KSH múlt csütörtökön azt jelentette, hogy az építőipar teljesítménye júniusban 16,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 7,5 százalékkal emelkedett májushoz képest.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!