2015. október 14. 10:46

Csökkent az Európai Unió és az euróövezet ipari termelése havi szinten augusztusban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.

Augusztusban az előző havihoz képest, szezonális kiigazítással, 0,5 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, az Európai Unió (EU) 28 tagállamának ipari termelése pedig 0,3 százalékkal esett.

Az előző hónapban az euróövezet ipari termelése havi bázison 0,8 százalékkal, az EU ipari termelése pedig 0,4 százalékkal nőtt. Tavaly augusztussal összevetve az euróövezetben 0,9 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az ipari termelés legnagyobb mértékű havi növekedését Svédországban (4,0 százalék), Görögországban (3,9 százalék), Dániában és Franciaországban (egyaránt 1,6 százalék) regisztrálták augusztusban. A legnagyobb mértékben a cseh (4,3 százalék), a horvát (4,1 százalék) és a litván (3,5 százalék) ipari termelés csökkent augusztusban az előző havihoz képest.

Éves összevetésben Írország ipari termelése nőtt augusztusban a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal. Málta a sorrendben 9,3 százalékos, Lettország 6,4 százalékos, Csehország  és Svédország egyaránt 6,3 százalékos növekedéssel követi. A legnagyobb éves csökkenést a holland (8,9 százalék), az észt (2,7 százalék), a finn (2,3 százalék) és a szlovák (0,4 százalék) ipari termelésben jegyeztek fel augusztusban.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban a magyar ipari termelés 6,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami a hatodik legnagyobb bővülés volt az EU-ban. Havi szinten 2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

MTI