2015. október 14. 10:46

Csökkent az Európai Unió és az euróövezet ipari termelése havi szinten augusztusban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint.

Augusztusban az előző havihoz képest, szezonális kiigazítással, 0,5 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, az Európai Unió (EU) 28 tagállamának ipari termelése pedig 0,3 százalékkal esett.

Az előző hónapban az euróövezet ipari termelése havi bázison 0,8 százalékkal, az EU ipari termelése pedig 0,4 százalékkal nőtt. Tavaly augusztussal összevetve az euróövezetben 0,9 százalékkal, az EU-ban 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az ipari termelés legnagyobb mértékű havi növekedését Svédországban (4,0 százalék), Görögországban (3,9 százalék), Dániában és Franciaországban (egyaránt 1,6 százalék) regisztrálták augusztusban. A legnagyobb mértékben a cseh (4,3 százalék), a horvát (4,1 százalék) és a litván (3,5 százalék) ipari termelés csökkent augusztusban az előző havihoz képest.

Éves összevetésben Írország ipari termelése nőtt augusztusban a legnagyobb mértékben, 15 százalékkal. Málta a sorrendben 9,3 százalékos, Lettország 6,4 százalékos, Csehország  és Svédország egyaránt 6,3 százalékos növekedéssel követi. A legnagyobb éves csökkenést a holland (8,9 százalék), az észt (2,7 százalék), a finn (2,3 százalék) és a szlovák (0,4 százalék) ipari termelésben jegyeztek fel augusztusban.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban a magyar ipari termelés 6,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami a hatodik legnagyobb bővülés volt az EU-ban. Havi szinten 2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.