<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormány által az Országgyűlés elé terjesztett jelentés szerint jelentősen javult a lakossági gyógyszerellátás biztonsága és a patikák gazdasági helyzete a 2010-es patikatörvénynek köszönhetően - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2011 elején életbe lépett új patikatörvénynek és a kormány intézkedéseinek következtében a gyógyszertárak jövedelmezősége már az elmúlt három évben több mint kétszeresére javult, a gyógyszertárak beszállítóknál fennálló tartozásállománya pedig csökken. Emellett stabilizálódott a közforgalmú gyógyszertárak száma, a veszteséges gyógyszertári vállalkozások aránya csaknem a felére csökkent - írták.

Felidézték: az Országgyűlés 2010-ben fogadta el az új patikatörvényt, amelynek célja, hogy a patikák a gyógyszerészek többségi tulajdonába kerülhessenek, és a gyógyszerészek szakmai-etikai irányítása alatt álljanak. Ezért új patikát csak többségi gyógyszerészi tulajdonban álló vállalkozás létesíthet, a gyógyszerészi tulajdonnak 2014-re meg kellett haladnia a 25 százalékot, 2017-re pedig meg kell haladnia az 50 százalékot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ezt a kormány patikai hitelprogrammal, tőkeprogrammal segíti, az elővásárlás intézménye pedig lehetővé teszi, hogy a gyógyszertári üzletrészeket elsősorban a gyógyszerészek vásárolhassák meg. Az átláthatóság biztosításáért az off-shore cégek tulajdonszerzését is visszaszorították. A kormány emellett a kistelepülések jobb ellátásáért a patikák létesítéséhez feltételeket írt elő - emlékeztettek.

A kormány továbbra is elkötelezett a mellett, hogy minél több patikusnak tegye lehetővé 2017. január 1-től a többségi tulajdonszerzést - hangsúlyozták a közleményben.

MTI