2p

A kormány eltökélt abban, hogy az alkotmányos szabályok által megengedett minden eszközt felhasznál arra, hogy a közterhek viselésében mindenki részt vegyen, aki tud. Most ugyanis az adók nagy részét kevés adóalany fizeti be, ezért magas az adóterhelés - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal által rendezett konferencián.

A pénzügyminiszter a kiemelt adózóknak tartott szakmai rendezvényen elmondta: a bevallást benyújtó 4,3 millió személyből csak 3 millióan fizetnek adót, a 320 ezer vállalkozásból pedig 125 ezer. A 10,5 millió TAJ kártya birtokosból négymillió fizet járulékot, így nehéz az ellátást biztosítani - hívta fel a figyelmet.

A versenyképesség növelése megköveteli az adóstruktúra átalakítását. A párbeszéd megkezdődött, s a következő hónapokban érdemi vita tud kibontakozni az irányokról. Felül kell vizsgálni az élőmunkát terhelő elvonásokat, a fogyasztás utáni adókat és az ökoadót, s növelni kell a vagyoni típusú terhelés arányát. Egyszerűsítésre is szükség van, aminek feltétele a kedvezmények szűkítése - tette hozzá.

Az elmúlt évekre ciklikusan megbomló egyensúly volt jellemző, ennek véget kell vetni. Mindent el kell követni, hogy az állam minél kevesebbet költve, minél színvonalasabban lássa el feladatát. Tavaly mintegy 50-50 százalék volt a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének szerepe a hiány mérséklésében, az idén már kétharmad-egyharmad lesz az arány a kiadáscsökkentés javára.

Ahhoz hogy a kiadáscsökkenés tartós legyen, olyan államháztartási reformra van szükség, ami biztosítja, hogy az állam nem költ több pénzt, mint ami amennyi rendelkezésére áll. A struktúra átalakításának szükségességében általában egyetértés van, a gyakorlati megvalósítás módjáról folyik vita - mondta. "Az elmúlt években elhamarkodottan csökkentettük az adókat, a kiadások mérséklése nélkül, ezért alakult ki nagy hiány" - mondta a miniszter.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!