4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január 1-től a főszabály szerint megszűnt az üzletpolitikai vagy reklám célból adott ajándék adómentessége. Az új szabályozás szerint az ilyen jellegű figyelmességnek termékvásárláshoz vagy szolgáltatás igénybevételéhez kell kötődnie; ez ugyanis az adómentesség feltétele. Mfor.hu háttér.

(Mfor-montázs)

Amennyiben tehát a régi, 2007. december 31-ig hatályos rendelkezések szerint adja a kifizető az üzletpolitikai vagy reklám célú ajándékokat, akkor adóköteles juttatást valósít meg, amely mint természetbeni juttatás fog adókötelezettség alá esni. Az új rendelkezések főleg a kis értékű ajándékoknál jelenthetnek számottevő többletterhet.

Január elsejétől tehát ezek az ajándékok csak meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetnek adómentesek. Az üzletpolitikai vagy reklám célból adott juttatás már csak akkor számolható el eként, ha ezt a magánszemélyek széles körében meghirdették, és az valamely áru vásárlásához vagy szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódik, arányosan a vásárlással vagy igénybevétellel. Ide tartozik az is, ha az "ajándék" megjelenési formája olyan érték, amely árura vagy szolgáltatásra váltható be.

Gondoljunk itt például a különféle bónokra, kuponokra, kártyán jóváírt pontokra, amelyekkel nagyon gyakran találkozhatunk. A visszatérítés, engedmény összegének arányosnak kell lennie a vásárolt termék, szolgáltatás árával.

Adómentes a lovinyeremény

Szintén adómentes az üzleti forgalom növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adott áruminta azáltal, hogy annak minősül a képviselt termék olyan jellemző kisebb része vagy mennyisége, amely kizárólag a képviselt termék bemutatására szolgál, és amely fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva tartós használatra és más cél elérésére nem alkalmas. Ilyenek például a kóstoltatás keretében kínált falatkák, italok, vagy a magazinokban található sampon-, tea- vagy dezodorminták.

Fontos lenne a kifizető számára, ha nyilvántartást készítene arról, mely ajándékok esnek adókötelezettség alá és melyek nem. Ennek hiányában ugyanis előállhat olyan helyzet, hogy a teljes, ilyen jogcímen eszközölt juttatás adókötelezettséget von maga után.

Megszűnt azonban a bukmékeri rendszerű és a lóversenyfogadásból származó nyeremény adókötelezettsége. A vetélkedők, versenyek és a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredményeként kapott, nyert reklámajándék továbbra sem lehet adómentes; azokat - mint ahogy eddig is - adókötelezettség terheli. Már tavaly megszűnt a számítógép-beszerzésre (Sulinet), a felnőttképzésre és a lakáshitel-törlesztésre járó adókedvezmény.

Nem kell adóznunk a trófea után


A fentieken kívül további adómentes juttatás a társadalmi szervezettől, illetőleg egyháztól évente egy alkalommal kapott tárgyjutalom értékéből az ötezer forintot meg nem haladó összeg, a vetélkedő, verseny díjaként kapott tárgyjutalom értékéből az ötezer forintot meg nem haladó összeg, valamint - összeghatártól függetlenül - a versenyeken és vetélkedőkön nyert érmek és trófeák értéke.

2008. január 1-jétől adómentesek egyes, az Szja-törvény mellékletében tételesen felsorolt művelődési intézményi szolgáltatások is. Ezek: a könyvtári, levéltári, múzeumi szolgáltatás, a kulturális örökség védelme, az előadóművészet, a filmvetítés, az állat- és növénykert, a védett természeti érték bemutatása, valamint a közművelődési intézmény által nyújtott felnőtt- és egyéb oktatás. Ezek a juttatások továbbra is beletartoznak az évi 400 ezer forintig adómentesen adható béren kívüli juttatások körébe.

Adómentes lett továbbá 2008-tól az önkormányzatok, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak által szervezett különböző társadalmi, kulturális, sport, hagyományőrző, szabadidős rendezvények alkalmából helyben nyújtott szolgáltatás, valamint a helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint – legfeljebb a rendezvény összes költségének tíz százalékáig terjedő együttes értékben – a résztvevőknek adott, fejenként azonos értékű ajándék.

A természetbeni juttatások éves kerete, mint ahogy fentebb már jeleztük, továbbra is 400 ezer forint. Az értékhatár túllépése esetén a különbözetet ezentúl az adóévet követő év május havi kötelezettségekkel együtt kell rendezni, azaz idén 2008. június 12-ig.

Simon Rita

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!