TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az adókulcsok csökkentésével egyidejűleg jelentős változások várhatók a személyi jövedelemadóban (szja) igénybe vehető kedvezményeknél. Számos kedvezmény esetén kell változásokra számítani, több esetben pedig emelkedő tételekkel fogunk jövőre szembesülni.

Az illetékeknél is az állam jár jobban

Az illetékeknél a módosítás ugyancsak kismértékben érinti az illetékek rendszerét. Az ingyenes vagyonszerzés esetében azonban az indoklás magyarázata szerint a közteherviselés terhével összhangban tovább erősödik a sávosan progresszív elvonás. A 35 millió forint értéket meghaladó értékrész után új illetékkulcsokat vezetnek be. Örökléskor ez 21-30, illetve 40 százalék általában, míg a lakásszerzés esetében 11-15, illetve 21 százalék a rokonsági foktól függően. Ajándékozás esetén amennyiben az öt éven belül történik ugyanazon felek között az illeték alapja a jövőben összevonandó lesz.

A javaslat pontosítja a lakástulajdonra vonatkozó vagyoni értékű jog megszerzéséért fizetendő illeték kiszámításának módját. Az illeték mértéke 4 millió forintig 2 százalék, az afölötti rész után pedig 6 százalék, résztulajdon szerzése esetén a 2 százalékos illetékkulcs a 4 millió forint arányos részére alkalmazható.

Ugyancsak változnak a cégbejegyzés feltételei. Nyilvános részvénytársaság alapításánál a cégbejegyzés illetéke 600 ezer forint marad. Zártkörű részvénytársaság és kft.-k esetén a jelenlegi 60 ezer forintról 80 ezer forintra nő, más jogi személy esetén 100 ezer forint lesz az illeték. A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknál 50 ezer forint lesz a jelenlegi 30 ezer forint helyett.

A gépjárműadóról szóló törvény módosításában a törvényjavaslat indoklása az adminisztrációs terhek jelentős csökkentését és az adóbevételek reálértékének megőrzését, míg a külföldön nyilvántartott gépjárművek esetében az uniós csatlakozással átalakuló vámhatósági eljárást emelték ki a törvénytervezet készítői.

Az adóztatásnál az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő bejelentési kötelezettséget felváltja a BM Központi Adtafeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal által teljesítendő adatszolgáltatás az adóhatóság részére. Ez lesz a jövőben az adókivetés alapja. A javaslat szerint a belföldi gépjárművek utáni adómérték a jelenlegi 100 kilogrammonkénti 1.000 forintról 1.200 forintra módosul. Az E, valamint a P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával rendelkező személygépjárművek estén az adó 8 ezer, tehergépjárműveknél 40 ezer forint lesz.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.