3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kovács László az Európai Bizottság adóügyi és vámuniós felelőse szerdán előterjesztett javaslata szerint az Európai Unió tagországaiban a pénzügyi és biztosítói szolgáltatásokat nyújtó intézeteknek is lehetőségük lehet a jövőben forgalmi adót felszámolni e szolgáltatások után.

Az EU végrehajtó szervének szokásos heti ülése után, szerdán Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján a magyar biztos emlékeztetett: az EU-ban a most módosítani javasolt irányelv kiadása, 1977 óta, azaz már harminc éve az a szabály, hogy a bankok, más pénzintézetek és a biztosítók nem számolnak fel áfát (hozzáadottérték-adót) szolgáltatásaik után, de nem is igényelhetik vissza a forgalmi adót olyan termékek után, amelyeket ők vásárolnak.

Tevékenységük nagy részét ugyanakkor ma már kiszervezett formában bonyolítják le, és az ilyen szolgáltatásokra felszámított áfát nem tudják visszaigényelni. A tagállamnak ez jó, mert az áfa a költségvetésben marad, de a pénzügyi intézeteknek nem.

A bizottság javaslata szerint pontosabban meg kell határozni, hogy mit tekintsenek pénzügyi intézménynek és mi az, ami ezekhez csak kapcsolódik, tehát az áfamentesség sem vonatkozik rá. Másfelől a bizottság megadná a lehetőséget a pénzintézeteknek, hogy ők döntsék el: számítanak-e fel áfát vagy nem (ha igen, vissza is igényelhetik). Ez a jelenleginél rugalmasabb rendszer lenne, fejtette ki Kovács László.

Brüsszel azt is javasolja, hogy a szektoron belüli költségmegosztás jegyében hozzanak létre egy ágazatspecifikus áfamentességi lehetőséget. Ez lehetővé tenné, hogy az intézetek többletáfa gerjesztése nélkül hangolják össze műveleteiket, és osszák meg azok költségeit.

Öt EU-tagországban (Észtországban, Litvániában, Németországban, Franciaországban és Belgiumban) az áfafelszámítás már létező lehetőség, de Brüsszel azt szeretné, ha ez mind a 27 tagállamban lehetséges lenne.

Az Európai Bizottság egyebek között azt várja a javasolt intézkedéstől, hogy az EU-ban működő pénzintézetek versenyképessége növekszik az unión kívüliekkel szemben, amelyek ma sem esnek ilyen korlátozás alá, hangoztatta Kovács. Mint mondta, a rendszer bevezetése áfaveszteséget okozna a tagállamoknak, de hosszabb távon a kieső adóbevétel megtérül a pénzintézetek nagyobb versenyképességéből. Céginformációk szerint a változások százmillió eurós nagyságrendű megtakarításokat jelenthetnek.

A szektor hatékonyságának növelésével pedig végső soron a fogyasztók is jól járnának. Jelezte, hogy a jelenlegi rendszer változatlanul hagyását Brüsszel nem tekinti érdemi lehetőségnek. Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az ágazat egyöntetűen támogatja a most benyújtott javaslatot, és eddigi tapasztalati szerint kedvező a tagországok többségének véleménye is. A biztos ezért úgy vélte, nem lesz akadálya annak, hogy a tagállamok elfogadják a kezdeményezést.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!