<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kovács László az Európai Bizottság adóügyi és vámuniós felelőse szerdán előterjesztett javaslata szerint az Európai Unió tagországaiban a pénzügyi és biztosítói szolgáltatásokat nyújtó intézeteknek is lehetőségük lehet a jövőben forgalmi adót felszámolni e szolgáltatások után.

Az EU végrehajtó szervének szokásos heti ülése után, szerdán Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján a magyar biztos emlékeztetett: az EU-ban a most módosítani javasolt irányelv kiadása, 1977 óta, azaz már harminc éve az a szabály, hogy a bankok, más pénzintézetek és a biztosítók nem számolnak fel áfát (hozzáadottérték-adót) szolgáltatásaik után, de nem is igényelhetik vissza a forgalmi adót olyan termékek után, amelyeket ők vásárolnak.

Tevékenységük nagy részét ugyanakkor ma már kiszervezett formában bonyolítják le, és az ilyen szolgáltatásokra felszámított áfát nem tudják visszaigényelni. A tagállamnak ez jó, mert az áfa a költségvetésben marad, de a pénzügyi intézeteknek nem.

A bizottság javaslata szerint pontosabban meg kell határozni, hogy mit tekintsenek pénzügyi intézménynek és mi az, ami ezekhez csak kapcsolódik, tehát az áfamentesség sem vonatkozik rá. Másfelől a bizottság megadná a lehetőséget a pénzintézeteknek, hogy ők döntsék el: számítanak-e fel áfát vagy nem (ha igen, vissza is igényelhetik). Ez a jelenleginél rugalmasabb rendszer lenne, fejtette ki Kovács László.

Brüsszel azt is javasolja, hogy a szektoron belüli költségmegosztás jegyében hozzanak létre egy ágazatspecifikus áfamentességi lehetőséget. Ez lehetővé tenné, hogy az intézetek többletáfa gerjesztése nélkül hangolják össze műveleteiket, és osszák meg azok költségeit.

Öt EU-tagországban (Észtországban, Litvániában, Németországban, Franciaországban és Belgiumban) az áfafelszámítás már létező lehetőség, de Brüsszel azt szeretné, ha ez mind a 27 tagállamban lehetséges lenne.

Az Európai Bizottság egyebek között azt várja a javasolt intézkedéstől, hogy az EU-ban működő pénzintézetek versenyképessége növekszik az unión kívüliekkel szemben, amelyek ma sem esnek ilyen korlátozás alá, hangoztatta Kovács. Mint mondta, a rendszer bevezetése áfaveszteséget okozna a tagállamoknak, de hosszabb távon a kieső adóbevétel megtérül a pénzintézetek nagyobb versenyképességéből. Céginformációk szerint a változások százmillió eurós nagyságrendű megtakarításokat jelenthetnek.

A szektor hatékonyságának növelésével pedig végső soron a fogyasztók is jól járnának. Jelezte, hogy a jelenlegi rendszer változatlanul hagyását Brüsszel nem tekinti érdemi lehetőségnek. Kovács László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az ágazat egyöntetűen támogatja a most benyújtott javaslatot, és eddigi tapasztalati szerint kedvező a tagországok többségének véleménye is. A biztos ezért úgy vélte, nem lesz akadálya annak, hogy a tagállamok elfogadják a kezdeményezést.

MTI/Menedzsment Fórum