TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Európai Unióba való május 1-jei belépést követően számos olyan adóváltozás lesz, amelyek nagymértékben befolyásolják a magyarországi vállalkozások későbbi tevékenységét, az áfa-változások egy része mindenképpen könnyíti napi munkájukat.

Az Európai Unióba való május 1-jei belépést követően számos olyan adóváltozás lesz, amelyek nagymértékben befolyásolják a magyarországi vállalkozások későbbi tevékenységét, az áfa-változások egy része mindenképpen könnyíti napi munkájukat - mondta Nink Gabriella, a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló munkatársa.

Az Európai Unió vámunió is, ezért vámköltségek az unió belüli kereskedelemben nem terhelik a tagállamok cégeit. Ennek következtében a magyarországi vállalkozások vámköltségei, illetve a gazdasági tevékenységük napi pénzszükséglete csökken, adminisztrációs terheik viszont növekednek - hangsúlyozta Simon Regina menedzser.

Az unión belüli kereskedelemmel összefüggően a teherfuvarozás szabályai jelentősen módosulnak az unióba való belépést követően - tette hozzá. Nink Gabriella elmondta: jó hír, hogy az eddigiekkel ellentétben a kivetett áfa önbevallás alapján történik majd. Mindazokat a tételeket, amelyeket eddig a kereskedelmi forgalomban a vámhatóság állapított meg, a jövőben a cégek saját maguk kell regisztrálniuk. A kifizetett és levont áfát a cégeknek maguknak kell nyilván tartaniuk.

Mivel a belső vámhatárok megszűnnek, a jövőben a magyarországi cégeknek kell bizonyítaniuk azt, hogy az unión belülre történő magyarországi kivitel esetében az általuk küldött különböző áruk elhagyták az országot.

Kedvező szerinte az, hogy a vállalkozások pénzforgalmát tekintve megszűnik az eddigi vámok alapján számított pénzszükséglet, ugyanígy nem kell finanszírozniuk a cégeknek a kereskedelemhez kapcsolódó áfát sem.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy akkor áfa-mentes az unión belüli tagállamból a behozatal, illetve a kivitel, ha az eladó önmaga pontosan kitölti az áruról szóló nyilatkozatokat, így azon a valós tények alapján szerepel az unió más tagállamában lévő vevő cég adószáma. Az adószámot az APEH-nél lehet ellenőriznie a terméket eladó magyar vállalkozásnak.

Az adóhatóság csak akkor igazolja vissza pozitívan az adószámot, ha mind a vevőcég, mind pedig az adószám teljesen megegyezik az információ kérés során. Fontos, hogy rendszeres vevőik adatait, így adószámukat is már most "beszerezzék" a magyarországi vállalkozások.

A KPMG munkatársai szerint a kormány azon elhatározott célját, hogy Magyarország regionális pénzügyi-gazdasági központ legyen nem segíti, hogy még mindig érvényben van egy 1988-as jogszabály, amely szerint Magyarországon a külföldi cégek termelő tevékenységet csak akkor végezhetnek, ha az országban fiókteleppel, vagy leányvállalattal rendelkeznek. Ez alól érdemi kivétel csak az építési tevékenység. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Az ÁFA szabályozása a csatlakozás után
Áfa-törvény: megint az állam jár jól
Európai ÁFA kavalkád

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.