2016. február 2. 18:01

Az alacsony olajár több országot is súlyt, de úgy tűnik Nigéria tartalékai voltak a legszűkösebbek. Az ország jelentős összegű kölcsönnel enyhítene a bajain.

Az egyik legnagyobb afrikai olajtermelő ország, Nigéria úgy tűnik nem bírja tovább az arab országok által indított árversenyt. Az ország, melynek fő bevételi forrása az olajexport, a mostani 30 dollár körüli olajárnál komoly költségvetési problémákkal küzd. Nigéria számára most a Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank dobhat mentőövet, a két szervezettel ugyanis 3,5 milliárd dolláros hitelről tárgyalnak az ország vezetői.

Miért kell hitel Nigériának?

A gazdasági növekedést tekintve jó ideig Afrikában az elithez tartozó ország az olajból ugyan évekig jelentős bevételeket ért el, ám a nyersanyag mellett nincs olyan jelentős terméke, amely kiegyensúlyozott gazdasági növekedést eredményezne. Az olaj immár bő egy éves mélyrepülése viszont a nigériai költségvetésen komoly lyukat ütött.

Ennek ellenére Muhammadu Buhari elnök a következő napokban nyújtja be az idei költségvetést a parlamentben, amely minden idők legnagyobb mérlegfőösszegével rendelkezik. A kormány ugyanis egy komoly gazdaságösztönző programot szeretne végrehajtani, mely számos infrastrukturális fejlesztést is tartalmaz.

Van aki játékból és Youtube videókból lett milliomos

Az ország pénzügyminiszter asszonya, Kemi Adeosun jegyezte költségvetés 15 milliárd dolláros mínusszal számol, ami a GDP három százalékának felel meg. A Világbanktól és az Afrikai Fejlesztési Banktól remélt 3,5 milliárd dollárból a fent említett infrastrukturális fejlesztési projekteket szeretnék finanszírozni. Magasabb olajár esetén persze valószínűleg sem a gazdaságösztönző programra, sem a hitelből történő építkezésekre nem kerülne sor.

A szakértők úgy vélik, hogy Nigéria kénytelen lesz az európai tőkepiacokra is kilépni, miután helyi szinten kicsi az esélye, hogy jelentős hitel tudna felvenni. Ugyanakkor az a két éve euróban kibocsátott 500 millió értékű kötvénycsomag, amellyel legutóbb megjelent a piacon, viszonylag drágán forog. A kötvényeket annó 5,38 százalékos hozammal bocsátottak ki, most 6,63 százalékos hozammal forog a másodpiacon.

Hol lehet a végállomás?

Miközben egyes elemzők már azt taglalják, hogy melyik országok fognak komoly sérülést szenvedni az olajárak zuhanása miatt, nagy kérdés, hogy Nigéria fel tudja-e pörgetni a gazdaságát. Ha ez nem sikerül, és az alacsony olajárak tartósak lesznek, akkor elvileg benne van a pakliban, hogy az IMF-hez kell Nigériának fordulnia segítségért. Az országot ismerő szekértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az elnök Muhammadu Buhari legendásan rossz viszont ápol a Valutaalappal. Így mindent meg fognak tenni, hogy elkerüljék azt, hogy náluk kelljen hitelért kilincselni.

Sokkal valószínűbb, hogy az utóbbi időben a legstabilabb afrikai fizetőeszköznek számító naira fogja megsínyleni a történéseket. A nigériai fizetőeszköz devalválása persze komoly politikai kockázatokkal is jár, hiszen az országban uralkodó rend részben annak is volt köszönhető, hogy a gazdagok egy stabil fizetőeszközben tarthatták a vagyonukat, a szegényeknek pedig nem kellett vágtató inflációval szembesülniük.

mfor.hu