2008. március 13. 15:19

A dollár árfolyamának folyamatos hanyatlása sok befektetőt ösztönöz arra, hogy a tőkéjüket "zöldhasúból" árupiaci termékekbe, nemesfémekbe mentsék át. Elemzők szerint ennek köszönhető, hogy a nyersolaj hordónkénti ára rövid időre meghaladta a 110 dollárt, és az arány ára is átlépte az 1000 dolláros szintet.

Újabb rekordok (Mfor-montázs)

Az euró 1999-es bevezetése óta a dollár csütörtökön történelmi mélypontra esett, az uniós fizetőeszköz értéke megközelítette az 1,56-os szintet az amerikai dollárral szemben. Nem véletlen, hogy a dollár folyamatos gyengülésére reagálva a befektetők olajba és aranyba menekítik a pénzüket. Így a spekulánsok már nem azért vesznek árupiaci termékeket, mert a piacon bármiféle hiány tapasztalható, hanem, azért mert félnek az inflációtól.

Emellett a piacon lévő pénzek is keresik a helyüket, és a rekordokban jócskán szerepe van azoknak a befektetőknek, többnyire az úgynevezett hedge fundoknak, melyek egyértelműen az árupiaci termékekben látnak nyerési lehetőséget. Kedden ugyan a piacok kirobbanó teljesítménnyel reagáltak a FED újabb likviditásbővítési akcióira, de úgy tűnik ennek a hatása gyorsan kifulladt a részvénytőzsdéken, miközben ez a pénzpumpálás komoly veszélyként hordozza magában az infláció felgyorsulását.

Klasszikus piaci tényezőknek is szerepe van

Persze egy-egy nagyobb áremelkedést konkrét okokra vezetik vissza. Így, ha szárnyra kel az a hír, hogy Venezuela támogatja a terroristákat, akkor egyből felpattan az olaj jegyzés. Ha megerősödnek azok a gyanúk, hogy az OPEC szándékosan fogja vissza a teremelést, akkor szintén hirtelen emelkedés lehet a reakció. Ezeknél a pletykáknál azonban fajsúlyosabb érv lehet, hogy India és Kína töretlen gazdasági növekedése újabb és újabb igényeket támasztanak a kőolaj piacon.

Azért sokak szerint nem kell feltétlenül felülni ennek az áremelkedési hullámnak, hiszen könnyen párhuzam vonható a 90-es évek dotcom fellendülésével. Akkor az emberek hittek az informatika felemelkedésében és ezért felmentek az árfolyamok. Amikor azonban jött a kiábrándulás, természetesen az árfolyamok is mélybe zuhantak. Vagyis, ha befektetők úgy gondolják, hogy az árupiaci termékek vásárlása a megoldása a gazdasági gondoknak, addig emelkedni fog a jegyzés, de egyszer ez is véget érhet.

Nemesfémek is csúcsközelben

Hasonló fellendülést él át az aranypiac az elmúlt napokban, hiszen szerdán a jegyzés megközelítette a 1000 dolláros unciánkénti árat, majd a csütörtöki kereskedésben már meg is haladta azt. A kereskedők szerint az aranyat elsősorban a gazdasági bizonytalanság, a rekord alacsonyan álló dollár, és a részvénypiacok gyengülése erősítette. Az ezüst is követi a sárga fém pályáját és volt, hogy elérte a 19, 63 dolláros unciánkénti jegyzést. De például a palládium árfolyama is új rekordokat döntött. Platina is stabilan tarja a 2045 dolláros árfolyamát.

Egyébként az aranyláz már kezdi magával ragadni Amerikát, mivel az ékszerboltok rekord forgalomról számolnak be. A magas ár hatására rengeteg, a fiók mélyén lévő arany ékszer kerül forgalomba. Hiszen úgy tűnik, hogy ezen az áron már megéri vesződni a családi arany eladásával. De kereskedelem felszívja a megnövekedtet kínálatot, hiszen rengeteg új vevő is megjelent a boltokban.

Eközben a fejlődő piacokon is komoly kereslet van a nemesfémek iránt. A kereskedők szerint az aranyat elsősorban a gazdasági bizonytalanság, a közel rekord alacsonyan álló dollár, és a részvénypiacok gyengülése erősítette. A The Times című brit lap a közelmúltban arról számolt be, hogy az áremelkedésben nem kis szerepet játszanak két nyersanyageladásaiból gyorsan gazdagodó államnak, Katarnak és Oroszországnak immár folyamatos aranyvásárlásai.

Oroszország, tartalékainak növelésére, tavaly 44 tonna aranyat vett, Katar vásárlásait havi egy tonnányira becsülik. Elemzők szerint Kína nem aranytartalékainak töltögetése okán nagy vásárló, hanem az országban az arany a fő lakossági kincsképzési eszköz, elsősorban ékszerben, ezért ékszerarany vásárlásai jelentősek. Hasonló a helyzet Indiával is. Kína aranytartalékai már elérhették a 600 tonnát, miközben az orosz állam aranytartaléka 438 tonna lehetett a múlt év végén.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.