2015. szeptember 12. 05:10

A Paks II. beruházás fontos uniós jóváhagyási folyamaton van túl - mondta pénteken egy londoni szakmai rendezvényen Aszódi Attila.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia használatát és fejlesztését támogató Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association, WNA) Londonban rendezett idei éves értekezletének péntek esti záró panelbeszélgetésén bejelentette: az Európai Bizottság a héten értesítette a magyar kormányt arról a véleményéről, hogy a Paks II. beruházás megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek.

Aszódi Attila azt mondta: ez azt jelenti, hogy technikai értelemben, energiapolitikai, energiabiztonsági és nukleáris biztonsági szempontból tekintve az Európai Bizottság elfogadta Paks II.-t.

"Ez nagyon-nagyon fontos mérföldkő számunkra"

- hangsúlyozta.

A kormánybiztos szerint remélhető, hogy a paksi beruházással kapcsolatos, még a bizottság előtt lévő ügyeket is hamarosan le lehet zárni.

Kijelentette: a beruházás pénzügyi modellje - elsősorban az orosz hitelfinanszírozás kedvező kamata - lehetővé teszi a tőkeköltségek alacsonyan tartását. Aszódi Attila szerint a pénzügyi modellből következtethetően, az erőmű teljes élettartamára vetítve 50-55 euró/megawatt-óra lesz az áramtermelés várható költsége.

A kormánybiztos hozzátette: elemzések sora utal arra, hogy az erőmű gazdaságosan lesz üzemeltethető a beruházás után.

A péntek esti londoni szimpózium után, az MTI-nek nyilatkozva Aszódi Attila megerősítette: az Európai Bizottság elismerte, hogy a Paks II. beruházás teljesíti az Euratom-szerződés céljait, és segít az Európai Uniónak és Magyarországnak egyaránt a klímavédelmi, energiapolitikai, energiabiztonsági, villamosenergia-ellátási célkitűzések teljesítésében.

Energetikai, műszaki és nukleáris biztonsági oldalról Brüsszel rendben lévőnek találta a beruházást, és ezzel nagyon fontos feltétel teljesült, mert az Euratom-szerződés alapján e pozitív értékelések nélkül nem lehetett volna továbbhaladni - tette hozzá Aszódi Attila.

A még függőben lévő kérdések között szerepel, hogy van-e állami támogatás a beruházásban, vagy nincs.

"Mi bemutattuk a számainkat, elvégeztük a szükséges elemzéseket, amelyekből az jön ki, hogy ez a projekt megáll a lábán a piacon, nem kell állami támogatás ahhoz, hogy megtérüljön a befektetett tőke (...) Most Brüsszelen a sor, hogy kialakítsa véleményét"

- mondta a londoni rendezvényen a kormánybiztos.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.