2004. november 3. 08:41

Alig két hónap áll rendelkezésre, hogy Magyarországon is megkezdjék az Európai Unió által elfogadott nemzetközi pénzügyi elszámolási előírások alkalmazását, ám még mindeközben maga a közösség is adós a vonatkozó 8. számú irányelv módosításával. Ez utóbbiból pedig már az derül ki, hogy végül milyen új szabályok lépnek a közösség által eddig befogadott standardok helyére - írja a Világgazdaság.

Európai Bizottság várhatóan egy-két héten belül önti végső formába a még márciusban előterjesztett - az első pillanatban sokakat sokkoló - direktívatervezetét, amelyről az Európai Parlament 2005 márciusában mondja ki a végső szót. Pillanatnyilag a 2002. december 31-i nemzetközi pénzügyi elszámolási állapot az érvényes az EU-ban, ami lemaradást jelent az aktuális előírásokhoz képest, indokolják a módosítás sürgősségét a szakértők - számolt be a Világgazdaság.

Éppen most fordul finisébe a szakmai műhelymunka, és az már látható, hogy számos változás várható az eredeti bizottsági előterjesztéshez képest - tájékoztatta a Világgazdaságot dr. Ladó Judit bejegyzett könyvvizsgáló (Deloitte Kft.). Véleménye szerint a szakmának nyilvánvalóan fontos, hogy e téren végre egy nyelven beszéljen a világ, mint ahogy az is, hogy a legkésőbb 2007-től életbe lépő új uniós irányelv előmozdítsa a könyvvizsgálók iránt - a megtévesztő vállalati beszámolók, cégcsődök nyomán - megrendült bizalom helyreállítását.

A legnagyobb felzúdulást azonban sokak szerint az az európai bizottsági elképzelés váltotta ki, amelynek értelmében független közfelügyelet kerülne a könyvvizsgálói kamara fölé. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a jogköre, hogy irányíthat-e, vizsgálódhat-e ez a testület, magyarázza a felzúdulást Ladó Judit. Mindazonáltal szerinte a szakma átláthatóságára, a közfelügyeletre rendkívül nagy szükség van, és ezt szolgálja az irányelv-módosítás - idézte a Világgazdaság a szakértőt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.