3p

Az Európa-barát politika győzelmeként értékelik elemzők a hollandiai előre hozott parlamenti választás eredményét, annak ellenére, hogy végleges, hivatalos adatok helyett még csak becslések vannak.

E becslések szerint fej-fej mellett áll az élen az eddig kormányon levő jobboldali liberális (VVD), illetve az eddig ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt (PvdA). E két párt a jobb-, illetve baloldali spektrum azon fő erejét jelenti, amely a válság nyomán sem fordult szembe az uniópárti politikával, nem kezdett "euroszkeptikus" nézeteket hangoztatni.

A jelek szerint a VVD minimális előnyre tett szert: 41 mandátumot érhetett el, míg a PvdA 40-et. Ha ez bebizonyosodik, a két nagy párt az előre jelzettnél jóval több mandátumot szerzett: a legutolsó közvélemény-kutatások 35-35 mandátumot jósoltak nekik a 150 tagú holland törvényhozásban. Eddig a jobboldali liberálisoknak 31, a munkapártiaknak 30 mandátumuk volt.

Erősen visszaesett viszont az EU-ból való kilépést követelő szélsőjobboldal: az iszlám- és idegengyűlölő Geert Wilders Szabadságpártja (PVV), amely idén áprilisig kívülről támogatta a jobbközép kormánykoalíciót, a becslések szerint az eddigi 24 helyett csak 13 képviselői helyhez jutott.

A két éllovas után az ország harmadik legnagyobb politikai ereje a szocialista párt lehet, amely valószínűleg továbbra is mintegy 15 mandátumra számíthat. A kampányban egy ideig úgy látszott, hogy a szocialisták átveszik a baloldal "zászlóshajójának" a szerepét, de ez nem sikerült nekik. A szocialisták nem követelték ugyan az unió faképnél hagyását, de népszavazást akartak a szoros gazdasági-pénzügyi koordinációt előíró uniós paktum ügyében, és számos más vonatkozásban is hangot adtak az EU-integráció mélyítésével kapcsolatos kételyeiknek.

Ha a becslések igaznak bizonyulnak, akkor valószínűleg ismét a jobboldali liberális Mark Rutte alakíthat kormányt, aki eddig kisebbségben kormányzott, koalícióban a Kereszténydemokrata Tömörüléssel (CDA). Ám a CDA most a jelzések szerint lényegesen meggyengült - az eddigi 21 mandátum helyett alighanem meg kell elégednie mintegy 13-mal. Egyes elemzők most erősen valószínűsítik a jobboldali liberálisok és a munkapártiak nagykoalíciójának megalakítását.

Az előre hozott választást az tette szükségessé, hogy áprilisban a Rutte vezette kormánykoalíciótól - annak mintegy 20 milliárd eurós takarékossági csomagját elfogadhatatlannak ítélve - megvonta a külső támogatást a PVV. A választás fő híre több elemző szerint nem az, hogy egy hajszállal a jobbközép vagy a balközép legerősebb pártja lett-e a győztes a célfotó szerint, hanem az, hogy Wilderstől elfordult korábbi támogatóinak nagy része, és a baloldalon sem törtek előre a radikálisabb irányvonal hívei. Ez pedig az előzetes becslések hibahatárát bekalkulálva is megállapíthatónak látszik.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!