3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az amerikai gazdaság továbbra is messze maga mögött hagyja a recesszió közelében járó euróövezetet, és ez a következő két évben várhatóan az euró dollárárfolyamának fokozatos eróziójához vezet - jósolták a legújabb amerikai gazdasági teljesítményadatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium előzetes becslése alapján 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) az idei harmadik negyedévben. A második negyedévi éves amerikai GDP-növekedés 4,6 százalék volt ugyan, de a harmadik negyedévről szóló, ennél kevésbé robusztus becslés is jobb az elemzői várakozásoknál.

A Capital Economics közgazdászainak csütörtöki előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme a 2014 egészére várt 2,3 százalékról 2015-ben 3 százalékra gyorsul.

A ház értékelése szerint most már "széles szakadék tátong" az amerikai és az euróövezeti gazdaság teljesítménye között, és a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy ez a szakadék nem sokat szűkült a negyedik negyedév kezdete óta sem.

A legnagyobb eurógazdaságok november közepe előtt nem ismertetik új GDP-adataikat, de például a belga gazdaság alig 0,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben éves összevetésben.

Az euró jelenlegi dollárárfolyama már most tükrözi az euróövezeti gazdaság teljesítményének elmaradását az amerikai gazdaságétól. Ezért nem lenne indokolt egyedül e teljesítménykülönbség alapján az euró árfolyamának összeomlását jósolni, ahogy azt néhány piaci szereplő már megtette - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint azonban a kockázatok mindenképpen az euró gyengülésére utalnak, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) valószínűleg teljes körű mennyiségi enyhítési ciklus elkezdésére kényszerül a defláció növekvő veszélye miatt.

A Fed éppen most jelentette be, hogy a hónap végén lezárja havi kötvényvásárlási ciklusát.

A Capital Economics elemzői azt jósolják, hogy ebben a környezetben az euró 2014 végén 1,25 dollárra, 2015 végére 1,20 dollárra, 2016 végére 1,15 dollárra gyengül.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a harmadik negyedévi amerikai GDP-adatot értékelő csütörtöki elemzésükben azt valószínűsítették, hogy az infláció globális lassulása miatt a Federal Reserve-nek az amerikai gazdasági növekedés erősödése ellenére sem kell feltétlenül már 2015 első felében emelnie irányadó szövetségi kamatcélját.

A CEBR elemzőinek prognózisa szerint az amerikai gazdaság 2015-ben 3,2 százalékkal növekszik, és mindez - a globális inflációs környezetet is figyelembe véve - erőteljes alapokat teremthet ahhoz, hogy a Fed a jövő év második felében kezdje meg kamatpolitikájának normalizálását.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.