2014. október 15. 13:22

A magyar államra ruházzák át a paksi kapacitás-fenntartás irányításáért felelős társaság, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 10,157 milliárd forint értékű részvényeit - erről döntött szerdán az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) közgyűlése.

Az MVM szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Déli Áramlat Magyarország Zrt. alaptőkéjének megemeléséről is döntés született.

A részvények átruházása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül történik majd, a több mint 10 milliárd forintos vételárat pedig "két nagy, elismert könyvvizsgáló és tanácsadó cég", a Deloitte Zrt. és az EY (korábbi nevén: Ernst&Young Kft.) által végzett független vagyonértékelés alapján kalkulálták ki.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-t az MVM Zrt. 2012 nyarán 9 milliárd forintos alaptőkével hozta létre, hogy megkezdje az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát - olvasható a közleményben.

"A 21. század legnagyobb magyar beruházásának" megvalósulása érdekében az MVM csoport továbbra is együttműködik a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-vel az új blokkok építési projektje sikere érdekében.

Az MVM 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített előzetes vételárát. A tranzakció technikai zárását követően a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az EY független könyvvizsgáló elkészítette az új társaságok beszámolói alapján a végleges vételár kalkulációt. Eszerint az MVM az E.ON részére elutalt előzetes vételár összegéből 6,029 milliárd forintot visszakapott.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. társtulajdonosa, a Gazprom 2014 júliusában megkezdte az egyeztetéseket az MVM Zrt.-vel arról, hogy a nemzetközi földgázvezeték végpontját az ausztriai Baumgartenbe tervezi áthelyezni, amellyel szükségessé vált a vezeték hazai szakaszát érintő új nyomvonal előkészítésének vizsgálata.

Az új, mintegy 50 százalékkal hosszabb Röszke-Városföld-Rajka nyomvonal létesítésének előkészítése szükségessé teszi a közös tulajdonú társaság 10 milliárd forintos tőkeemelését, amelyhez az MVM Zrt. és a Gazprom azonos arányban járul hozzá.

Az MVM közgyűlése elfogadta a társaság 2013-ra vonatkozó IFRS (International Financial Reporting Standards) nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti konszolidált éves beszámolóját. A nemzeti energetikai társaságnál tavaly bevezetett IFRS standardok a nemzetközi pénzpiacra való kijutás és összemérhetőség alapfeltételét jelentik, amely az SAP vállalatirányítási rendszer alkalmazása mellett tovább erősíti az MVM gazdasági tevékenységének transzparenciáját - olvasható a közleményben.

Az MVM Zrt. regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően a társaság közgyűlése döntött a 7,48 megawattos, erdélyi Úz-völgyi Vízerőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozás 90 százalékos részesedésének MVM általi megvásárlásáról, a KPMG által végzett független vagyonértékelés alapján. A közlemény szerint a nemzeti energetikai társaságcsoport a tranzakcióval tovább erősíti megújuló termelői portfólióját.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.