2005. január 3. 11:11

A Deloitte vezetője szerint három éven át hazudtak nekik a Grant Thornton emberei az olasz tejipari csoportnál zajló visszaélésekről.

A Deloitte vezetője szerint három éven át hazudtak nekik a Grant Thornton emberei az olasz tejipari csoportnál zajló visszaélésekről.

A világ négy legnagyobb számviteli cégének egyikeként számon tartott Deloitte azzal vádolja a Grant Thorntont, hogy kulcsfontosságú információkat hallgatott el előlük a Parmalat vesztét okozó csalássorozattal kapcsolatban, adta hírül a Financial Times. Bill Parrett, a Deloitte vezetője szerint ennek is köszönhető, hogy csak három év után jöttek rá, mi is zajlik a háttérben.

A Deloitte 1999-ben vette át a Parmalat auditálását a Grant Thorntontól, amely azonban tovább dolgozott az olasz multi leányvállalatainak. Parrett tagadja, hogy a Deloitte-nak köze lett volna a visszaélésekhez, mivel azok több, mint egy évtizeden át folytak, így már akkor is, amikor ők kapcsolatba kerültek a céggel. Véleménye szerint az előző auditor emberei egyszerűen hazudtak nekik, és ezt a Grant Thornton elleni ügyészségi vizsgálat is igazolja majd.

Az ügyészség a Deloitte és annak két partnere ellen is vádat akart emelni, de erre mindeddig nem került sor. A Grant Thornton 2004 elején felszámolta olasz érdekeltségét, az ő két volt auditoruk idén év elején áll bíróság elé. A visszaélésekre a Deloitte 2003 októberében figyelt fel először, amikor már három éve dolgoztak a Parmalatnak, viszont az élelmiszeripari csoport érdekeltségeinek közel felét a 2002-es jelentések szerint továbbra is a Grant Thornton auditálta.

Menedzsment Fórum