2017. március 20. 18:31

Továbbra is dübörög a magyar idegenforgalom, hiszen a KSH adatai szerint 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma. A növekedés hátterében elsősorban a külföldi vendégek jelentős bővülése áll.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Átlagosan 9,8 százalékosan növekedett januárban a szálláshelyek vendégforgalma, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest, derül ki a KSH hétfőn ismertetett adataiból.

Noha a nem magyar vendégek leginkább Budapestet favorizálják, örömteli, hogy külföldivendég-éjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön (+20%) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (+17%).

Ultraluxus a levegőben - ez most a legmagasabb légi kiszolgálás

Az adatokból az is kiderül, hogy a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 11 százalékkal (23,9 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal (13,2 milliárd forintra), az egyéb bevétel 10 százalékkal (5,6 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 7,3 százalékkal (5,1 milliárd forintra) emelkedett.

A belföldi vendégek esetében megtört az a korábbi hónapokban tapasztalt pozitív trend, hogy a plusz jövedelmek egy része rekreációban csapódik le, ezúttal ugyanis a növekedés döntő részben Széchenyi Pihenőkártya révén realizálódott. Szép-kártyával ugyanis a vendégek 4,8 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.


Érdekes, hogy a régiós országokból érkező turisták jelentős növekedése januárban megtorpant, hiszen sem a cseh, sem a lengyel relációban nem láttunk kimagasló számokat. Ugyanakkor Romániából ezúttal 13 százalékkal többen jöttek.

A legnagyobb küldő országok esetében szerencsére továbbra is bővülést regisztrált a KSH. Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország és Oroszország esetében jelentősen, 8–21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

Ezek az adatok egyenként is figyelemre méltóak. Németország a legfontosabb partnere hazánknak az idegenforgalmat tekintve is, így az utóbbi évek hektikus trendje után örömteli, az év erős indítása. Szintén pozitív, hogy a negatív forgatókönyvek ellenére, vagyis az angol font gyengülése miatt nem esett vissza az Egyesült Királyságból érkezők száma, Sőt az elmúlt 13 hónapban csupán egyetlen esetben láthattunk megtorpanást.


Ki kell emelni az orosz vendégéjszakák számának erőteljes megugrását is. A magyar-orosz kapcsolatok élénkülése ellenére sokáig csak ígéretek és reményteljes szólamok voltak a visszatérő turistákról. A 2014-es gazdasági szankciók életbelépése után visszaeső orosz vendégszám úgy tűnik végre tartósan növekedni látszik. Csak remélni lehet, hogy az olajár utóbbi időben tapasztalt csökkenése nem fogja ismét megakasztani az orosz turisták számának növekedését. Ami már csak azért is fontos lenne, mert a statisztikák szerint ők Budapest mellett a vidéki wellness szállodákban is szívesen időznek.

mfor.hu