TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. november 12. 14:52

Az ipar augusztusi megreccsenésében sokan a szektor sérülékenységét látták, amely nagyban függ a Magyarországon működő autógyárak teljesítményétől. Tény, hogy a termelés immár több mint negyedét adó járműgyártás fontos, de amíg több cég is működik Magyarországon, addig áthidalhatók az időszaki leállások.

Hogy a hazai ipart a járműgyártás húzza, az nem újdonság. Ha megnézzük, hogy a - víz- és hulladékgazdálkodás nélkül számolt - ipari termelésben hány százalékot tesz ki csak ez az alág, akkor látható, hogy a 2010-es 18 százalék körüli érték mostanra stabilan 25 százalékon áll folyó áron.

Így nem meglepő, hogy egy-egy gyártósor leállása nyomot hagy az egyes havi adatokon. Augusztusban például a Suzuki állt át egyműszakos termelésre a Splash és a korábbi SX4 megszűnése miatt, és ez így is marad, amíg az újabb modellek, például a Vitara nem tölti be az „üresedést”. Amíg azonban erre várunk, ott vannak más gyárak, mint például az Audi, amely az A3 Sedan gyártása miatt 3 műszakban termel, és persze megjött a TT Roadster is, amelyben még Orbán Viktor is ült nemrég.

Hogy miként töltik ki az egyik gyár által hagyott űrt mások, azt jól mutatják a megyei bontású kiigazítatlan adatok. Komárom-Eszergom megye 24 százalékos mínuszt produkált elsősorban a Suzuki (és a Nokia) miatt szeptemberben, de a Mercedes hazája, Bács-Kiskun 33,5-öt és Győr-Moson-Sopron is 23,4-gyel haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Persze az autógyárakon kívül is van élet

Mialatt hajlamosak vagyunk az egész növekedést az autógyárak „nyakába varrni” - amely egyébként az első 9 hónapban 23,5 százalékkal bővült - nem szabad elfelejteni, hogy számos más, kisebb volumenű ágazat is van, ahol javuló tendencia figyelhető meg. Az első 9 havi volumenbővülést vizsgálva kiemelkedik a textil, ruházat és bőrgyártás, amely 17,7 százalékkal nőtt, de a vegyipar is 9,7 százalékos pluszt produkált. A teljes ipar - víz- és hulladékgazdálkodás nélkül - egyébként 8,7 százalékkal nőtt a kiigazítatlan adatok szerint.

Némileg árnyalja a képet a jövőbeni termelést előrejelző rendelésállomány alakulása, amely az autóipar esetében lassuló dinamikát mutat. A teljes rendelésállomány ugyanis szeptemberben 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mialatt korábban rendre kétszámjegyű volt a többlet. A gyógyszeriparban ugyanakkor komoly felfutást vetít előre a 131,2 (!) százalékos plusz.

A szeptemberi adatok alapján kijelenhetjük, hogy az ipar köszöni szépen jól van, és ha meg-megtorpan egy-egy hónapban, nincs okunk azt feltételezni, hogy a növekedés megáll.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.