2016. január 20. 14:10

Decemberben közel 3 éves mélypontra süllyedt a magánszféra munkaerőigénye a legfrissebb adatok szerint.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2015 decemberében mindössze 9557 új munkahelyet hoztak létre a vállalkozások önerőből - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. Ez a szám nemcsak a novemberinél alacsonyabb közel 5000-rel, de az egy évvel korábbinál is közel 600-zal kevesebb. Ennél viszont talán még nagyobb probléma, hogy legutóbb ennél kisebb munkaerőigénye 2013 januárjában volt a cégeknek, és hasonló "mélységre" is 2014 januárjáig kell visszamenni.

A jelenség némileg természetes, hiszen decemberre teljesen kimerülnek a szezonális építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek, ami már rögtön visszafogja a munkaerő keresletet. Az azonban, hogy ilyen mélypontra jutott a vállalkozások munkaerő-igénye, rossz előjelként is értelmezhető, hiszen a munkaerőpiac kezdeti kifulladására utalhat. Ezt csak alátámasztja az a tény, hogy 2015-ben a legerősebb hónap is "csak" 18 466 új piaci munkahelyet hozott szemben 2014-gyel, amikor 22 273 munkaerőigényt jelentettek be a legerősebb hónapban, és ezen kívül is akadt még néhány hasonlóan kedvező időszak.

Mindenesetre a januári adat minden bizonnyal hasonlóan gyenge lesz majd a munkahelyteremtés szempontjából, ha nem még gyengébb, az ezután következő hónapok pedig választ adhatnak majd a kérdésre: kifulladt a munkaerőpiac?

A friss adatra visszatérve, decemberben a nem támogatott állások mellett 32 562 államilag támogatott, döntő részben közmunkás pozíciót jelentettek be a munkaügyi hivataloknál, ami havi és éves bázison is közel 50 százalékos visszaesést jelent. Ezzel együtt összesen 42 119 új munkaerőigényt jelentettek be az év utolsó hónapjában.

Tovább csökkent az állástalanok száma

Decemberben - köszönhetően a meghirdetett (javában közmunkás) pozícióknak - 13 ezer fővel 337,5 ezerre mérséklődött a nyilvántartott állástalanok száma, ami csak egy hajszállal magasabb a korábbi történelmi mélypontnál (334 ezer).

A teljes létszámon belül minden főbb csoportban mérséklődtek a számok, legnagyobb mértékben azok száma esett vissza, akik bármiféle ellátás nélkül kénytelenek átvészelni ezt az időszakot. 10 ezerrel 164 ezerre mérséklődött a létszám. A szakképzettlenek száma közel 9000 fővel 177 ezerre esett decemberre, a szociális segélyből élők pedig 113 ezren voltak, 4 ezerre kevesebben, mint novemberben.

Noha a létszámok apadtak, a csökkenés mértéke a szociális segélyeseknél és a tartósan állástalanoknál nem érte el a teljes álláskeresői létszám apadásának mértékét. Ebből kifolyólag a csoporton belüli részarány növekedett ebben a két esetben:

  • szociális segélyben az álláskeresők 33,7 százaléka részesült (33,4 százalék volt novemberben),
  • az álláskeresők 28,6 százaléka pedig tartósan állástalan, vagyis legalább egy éve nem tud elhelyezkedni (novemberben 28,1 százalék volt az arányuk).

Székely Sarolta
mfor.hu