TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A válság kezelésében azok lehetnek sikeresek, akik hosszú távú elképzeléssel, stratégiával rendelkeznek, és akik ezt következetesen, a válsághoz alkalmazkodva végre is hajtják - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Pólus Iroda és az Európai Bizottság együttműködésében hétfőn kezdődött kétnapos nemzetközi klaszterkonferencia megnyitóján, Budapesten.

A miniszter utalt arra, hogy Magyarországnak van ágazati politikája, elemzések alapján meghatározták azokat a területeket - járműipar, gyógyszeripar és biotechnológia, logisztika, az informatika bizonyos szegmensei, turizmus -, amelyek tartósan húzóágazatok lehetnek.

A miniszter a konferencián elmondta: ezekre az ágazatokra egyenként stratégia készül. Az alapkoncepciók elkészültek, és megkezdődött az egyeztetés az ágazati szereplőkkel. A tárca arra készül, hogy ezekben az ágazatokra konkrét szabályozási, támogatáspolitikai, képzési és exportfejlesztési intézkedéseket hoz.

A konferencián a klaszterekről szólva a miniszter úgy vélekedett, hogy Magyarország az Európai Unió 500 milliós piacán akkor lehet sikeres, ha a specializáció és a hálózatosodás felé tart. A Pólus Program részeként elindult klaszter programban összefogást keresnek a nagy és a kisvállalatok között, az egyetemek, a kutatóintézetek, a város és a magánszektor között.

A klaszterek kialakulását segítő pályázatokra 169 együttműködési forma jelentkezett, eltérő fejlettségi szinttel. A 169 különböző együttműködési formában 2.250 vállalat vesz részt, 75 százalékuk kis- és középvállalkozás, öt százalékuk nagyvállalat, húsz százalékuk egyéb intézmény, köztük városi önkormányzat, kutatóintézet, egyetem. Jelenleg 12 akkreditált klaszter van Magyarországon, amelyek bizonyítottan jogosultak kiemelt támogatásra.

A konferencián Jean-Daniel Tordjman, Franciaországban a versenyképes klaszterek nagykövete a konferencián kifejtette: szükség van arra, hogy az Európai Unióban versenyképes klaszterek jöjjenek létre, hiszen a globalizáció magasabb szintre emelkedett, az árut, a szolgáltatást a világ bármelyik részén elő lehet állítani.

Kristian Ketels, a Harvard Business School Stratégiai és Versenyképességi Intézet főmunkatársa úgy vélekedett, hogy a lisszaboni stratégia végrehajtásában a klasztereknek jelentős szerepül lehet, hiszen a klaszteresedett gazdaságok jobban teljesítenek.

Rudolf Niessler, az Európai Bizottság regionális politika főigazgatósága igazgatója kiemelte, a kohéziós politika jogszabályait úgy kell alakítani, hogy a tagállamok a válság idején gyorsabban hozzájussanak a fejlesztési forrásaikhoz.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.