2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bajnai Gordon szerint Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni magát, miután az államháztartás hiányának csökkentésére tett intézkedéseivel visszaszerezte a befektetők bizalmát - jelentette a Bloomberg hírügynökség a magyar miniszterelnök Bloomberg televíziónak adott interjúja alapján.

"Ha nem történik hirtelen visszaesés a piacokon, arra számítok, hogy Magyarország képes lesz magát finanszírozni" - mondta a kormányfő az interjúban, amelyet várhatóan csütörtökön sugároz az amerikai hírcsatorna. A kormányfő szerint 2011-2012-re Magyarország az egyike lesz azoknak a gazdaságoknak a régióban, amelyek a leggyorsabban lábalnak ki a krízisből.

Magyarország államháztartási hiánya jövőre a GDP 3,8 százaléka lesz, amellyel az ország az egyik legstabilabb gazdaság lesz Európában, figyelembe véve, hogy az európai átlag 7,3 százalék. Az idei hiánycél a GDP 3,9 százaléka.

Bajnai Gordon megjegyezte ugyanakkor, hogy a fellendülés a német, francia és olasz piacokon múlik, az export ugyanis a nemzeti össztermék 80 százalékára rúg. Hozzátette: rövid távon segítséget jelent a belső fogyasztás, de arra nem lehet fenntartható növekedést alapozni, hiszen Magyarország exportoritentált gazdaság. A globális pénzügyi válság az elmúlt 18 év legmélyebb recessziójába taszította Magyarországot, és az ország egy 20 milliárd eurós nemzetközi készenléti hitel felvételére kényszerült - írja az interjú kapcsán a Bloomberg.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a magyar kormány áprilisban kezdte újra a rendszeres kötvényaukciókat, amelyeket tavaly októberben kénytelen volt felfüggeszteni a befektetői érdeklődés hiánya miatt. Az ötéves államkötvény referenciahozama mára 7,55 százalékra csökkent - márciusban még meghaladta a 13 százalékot. Magyarország a pénzügyi válság kirobbanása óta az idén júliusban bocsátott ki először devizakötvényt, 1 milliárd euró értékben.

Szeptember közepén Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország 2010 első felében újabb 1 milliárd euró értékben bocsátana ki devizakötvényt a lejáró devizaadósság megújítására.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!