3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben elsőként vezesse be az eurót - mondta a magyar miniszterelnök a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap keddi számának.

A közös európai fizetőeszköz bevezetésének időpontjáról csak akkor érdemes beszélni, ha már hitelt érdemlően meg lehet ezt tenni - felelte az újságíró kérdésére Bajnai Gordon. Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben először vezesse be az eurót, de azelőtt még növelni kell az ország versenyképességét, strukturális problémákat kell megoldani és költségvetési szigort megvalósítani. Hiba volna a csatlakozást elsietni , de ha a következő kormány "szorosan ezen az úton marad", négy éven belül lehetséges az euró bevezetése - vélekedett.

A kormányfő szerint az az ellenzéki állítás, hogy az MSZP-kormány sok reformintézkedése szükségtelen, csak választási retorika. Elsősorban azért, mert Magyarországnak az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodások miatt nincs sok mozgástere. Másodsorban az országnak teljesítenie kell a költségvetési hiányra vonatkozó uniós előírásokat, ha nem akarja veszélyeztetni a strukturális és felzárkóztató alapokhoz való hozzáférést és harmadsorban figyelembe kell venni, hogy több százezren vettek fel devizahitelt. Végül azért is, mert a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2011-re 3-4 százalékos gazdasági növekedés várható.

A magyar gazdaság nagy problémája, hogy mindössze 57 százalékos a foglalkoztatás, az egyik legalacsonyabb Európában. Az elmúlt választásokon a jobbközép és a balközép politikai erőknek egyaránt érdeke volt, hogy a nem kereső munkaképes lakosság kedvébe járjon. A magyar szociális ellátórendszer azonban drágább, mint amilyet az ország megengedhet magának. Ezért szükség volt a nyugdíj és a szociális ellátások reformjára, a munkaerő költségeinek csökkentésére - mondta.

Bajnai Gordon megismételte, hogy nem jelölteti magát miniszterelnöknek a következő választásokon. A jelenlegi ellenzék várható választási győzelmével kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: fontos, hogy bárki nyer is, "középen politizáljon" és ne a szélsőjobboldalon. "Ebben nem lehet kompromisszumot kötni" - tette hozzá.

Magyarország és a térség többi országa a fasiszta korszak után szovjet megszállás alá került, nem volt idő feldolgozni a történelmet vagy azokat a bűncselekményeket, amelyeket állampolgárai a fasizmus alatt elkövettek - mondta a szélsőségesség gyökereiről. A szlovák-magyar viszonyról szólva emlékeztetett arra, hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosa ajánlásokat tett Szlovákiának a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. Mint mondta: ő ezeknek eddig semmi eredményét nem látja.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!