4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősebb piaci hatásokkal nem járó "tisztes kompromisszumnak" minősítették a magyar devizahitelesek megsegítésére kidolgozott otthonmentő akciótervet pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital szerint jóllehet a magyar kormány "nem fél" a szokatlan gazdaságpolitikai lépésektől, ezúttal azonban valószínűleg gyorsan felismerte, hogy a devizában eladósodott magyar háztartások problémája "egyszerűen túl nagy" ahhoz, hogy radikális válaszlépéssel, például a devizahitelek tömeges átváltásával megoldható legyen.

Ezért a kormány olyan megoldást választott, amely mutatja segítőkészségét, kiterjedésében mégis korlátozott. A program mindegyik eleméhez további szabályok járulnak, amelyek a kapcsolódó kockázatok mérséklését célozzák. Mindezek eredményeképpen erőteljes hosszú távú piaci hatás az intézkedéscsomagtól nem várható - áll a Barclays Capital londoni felzárkózó térségi szakértőinek pénteki értékelésében.

A ház szerint az akcióterv átcsoportosítja a devizaadósságból eredő kockázatok egy részét a háztartásokról a kormányra és bankokra, de a jelentős devizaalapú eladósodottság terhét önmagában nem számolja fel.

Így Magyarország makroteljesítményén - a növekedésen, a folyómérleg-egyenlegen és a költségvetésen - múlik, hogy a program nyomást gyakorol-e majd az állami pénzügyekre - például a kormánygaranciák lehívása esetén -, vagy a bankok eredményére és végső soron a forintárfolyamra - áll a Barclays Capital pénteki londoni elemzésében.

Ez utóbbival kapcsolatban a ház felzárkózó piaci elemzői kiemelik, hogy a forint egész héten "jól tartotta magát", a cég szerint azért, mert a befektetők megkönnyebbülve vették tudomásul, hogy az "örökölt" devizaalapú hitelállományról a kormány és a bankok között létrejött megállapodásban nagy meglepetések nincsenek.

A Barclays Capital szakértői fontos elemnek nevezik, hogy az egyezség nem tartalmaz adósság-elengedést. Az adósság-elengedés egyértelmű kizárása az elemzés szerint azért is fontos, mert elháríthatja annak morális kockázatát, hogy a jelzáloghitelüket fizetni képes háztartások is inkább a nem fizetést választják, adósságleírás reményében.

A Barclays Capital elemzői a program "fő meglepetésének" tartják az ingatlanárverési kvótát, és felidézik, hogy az MNB a negyedévenkénti kvóta emelését tartaná szükségesnek, tekintettel a bankok kinnlevőségi portfolióiban gyűlő nem teljesítő hitelekre, amelyek rontják a hitelezési kapacitást.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint az ingatlanárverési tilalom feloldása kedvező lépés, viszont "alacsonynak tűnik" az árverésre bocsátható ingatlanok arányának felső határa. A ház szerint ugyanis morális kockázattal és a nem teljesítő jelzáloghitelek emelkedésével járhat, hogy a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolhatja az ingatlant, amelyet az adós a társaságtól visszabérelhet.

Még ha ennek feltételei kedvezőtlenek is az adós számára, a bankok által visszabirtokolható ingatlanok alacsony aránya akkor is csökkentheti a háztartások késztetését adósságszolgálatuk teljesítésére, mivel tudják, hogy az ingatlan elvesztésének kockázata rövid távon alacsony - írták elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői.

A Barclays Capital szerint a program meglepetései közé tartozik, hogy jóllehet az euróalapú jelzáloghitelezés tilalma megszűnik, az euróhitel-felvételi jogosultság kritériumai kemények. "Azt feltételeztük, hogy az (euróalapú) jelzálogkölcsönzés újraindítása kedvező hatást gyakorolhat a forintra, (...) azonban a hitelösszeg az új kritériumok miatt szerény lesz" - áll a cég pénteki elemzésében, amely szerint a forintárfolyamra gyakorolt pozitív hatás mértéke így elmaradhat a ház által korábban várttól.

A BofA ML szerint az euróalapú hitelezés újrakezdéséhez szabott szigorú feltételek  - köztük az, hogy a hitelkérelmező havi jövedelmének el kell érnie a minimálbér tizenötszörösét - várhatóan azzal járnak, hogy a magyar háztartások devizaalapú hiteligénye 2011-2012-ben "rendkívül alacsony marad".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!