2009. július 28. 11:36

Az MTI által megkérdezett Barcza György szerint fennáll a veszélye, hogy a forint további erősödése nyomán "kamatcsökkentési spirálba" kerül az MNB. Véleménye szerint a folyó fizetési mérleg várható további jelentős javulása tovább erősítheti a forintot.

A hétfői 100 bázispontos kamatvágás után év végére 7,0-7,5 százalékra csökkentették jegybanki alapkamat előrejelzésüket az MTI által kedden megkérdezett elemzők, megemlítve, hogy a három hónap múlva induló határidős bankközi kamatláb 7,5 százalékot, a következő 6-9 hónapra vonatkozó pedig átlagosan 7,0 százalékot jelez.

Noha első látásra merésznek látszott, másodszorra már csekély kockázatot tartalmazó döntésnek minősítette a monetáris tanács hétfői kamatcsökkentését Forián Szabó Gergely, aki 50 bázispontos mérséklést várt. A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint "nem volt felelőtlen a döntés", a döntésről kiadott indoklás kemény vitát sejtet, s akár a jegybank elnökének leszavazását is.

Az MTI információi szerint a tanács 9 tagjából 7 tag volt jelen hétfőn, az egyik hiányzó Király Júlia alelnök volt. Így elméletileg a 3-2-2 szavazatarány is kialakulhatott, azaz három szavazat is elegendő lehetett a relatív többséghez, s ahhoz, hogy a jegybank jelenlévő két vezetője kisebbségben maradjon.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint, aki ugyancsak 50 bázispontos csökkentést prognosztizált, a hétfői döntés nem illeszkedik a kiszámítható kamatpolitikába. Úgy vélte: fennáll  annak a veszélye, hogy a forint további erősödése nyomán "kamatcsökkentési spirálba" kerül az MNB, a folyó fizetési mérleg várható további jelentős javulása, és az így növekvő kereslet is tovább erősítheti a forintot - tette hozzá.

"Módosított előrejelzésem szerint az év végére az alapkamat 7,0 százalékra süllyed, a korábban várt 8,5 százalék helyett" - közölte a K and H Bank vezető elemzője, aki inkább a forint további erősödésétől, semmint gyengülésétől tart.

Más véleményt fogalmazott meg Forián Szabó Gergely, aki az év végére 7,5 százalékos kamatot vár, de ehhez a jelenleginél gyengébb árfolyamot, úgy vélte: "annak kockázata nagyobb, hogy az árfolyam gyengülni fog".

Az infláció miatt nem kell aggódnia az MNB-nek, mivel az év végi, jövő év eleji 7 százalékot is meghaladó infláció után 2010 júliusára már 2,4 százalékra eshet a 12 hónapra visszatekintő infláció, az áfaemelés kifutása után - magyarázta a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.