3p

A magyar gazdaságpolitika védelmében címmel közölt elemzést a Financial Times felzárkózó piacokkal foglalkozó blogrovatában (beyondbrics) Barcza György.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője szerint miután az ország a 2008-as válság során csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével tudta elkerülni a törlesztésképtelenséget, fenntarthatatlanná vált a hitelből fedezett jóléti juttatások rendszere, és új utat kellett keresni. Az Orbán-kormány ezért látott neki a gazdaság fő pilléreinek reformjához, és ezek a reformok egyetlen fő irányba, az aktivitási és a foglalkoztatási ráta minél magasabbra emelése felé mutatnak - áll Barcza György írásában.

Az elemző szerint tavaly az aktivitási és foglalkoztatási ráták 1993 óta nem mért szintre emelkedtek Magyarországon. Barcza György hozzáteszi, hogy az Orbán-kormány ennél is többet tett: konszolidálta az államháztartást, annak érdekében, hogy a közadósságráta a "széles körben rettegett" 90 százalékos küszöb alatt maradjon. Egyesek azt mondhatják, hogy ez csak a korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári vagyon átvételével volt lehetséges, ám a közadósságráta tavaly is csökkent. Annak nyomán pedig, hogy az államháztartási hiányt a GDP 2,7 százalékára sikerült szorítani, viszonylag lassú nominális GDP-növekedés is elégséges az adósságszintek további csökkentéséhez - írja a Századvég elemzője.

Néhányan azzal érvelnek, hogy az alacsony deficit fenntarthatatlan, és csak az egyes szektorokra kirótt különadókkal sikerült elérni. Jobb lenne-e azonban a magasabb deficit, és a növekvő, ugyancsak fenntarthatatlan eladósodottság? Vagy megszorító intézkedések bevezetésével Magyarországnak meg kellene-e kockáztatnia olyan társadalmi és politikai instabilitást, amilyen például Görögországban is tapasztalható? - teszi fel a kérdést az elemző. Barcza György nagy vívmánynak nevezi, hogy az országot az euróövezeti válság közepette is sikerült külső segítség igénybevétele nélkül irányítani.

A jelenlegi bírálatok a növekedés hiányára összpontosítanak a tavalyi recesszió miatt, ám az összkép nemcsak a növekedésről szól, Magyarországnak olyan problémákat kell megoldania, amelyek a gazdaság több évtizednyi félrekezeléséből eredtek, és ez időbe telik. Amint az euróövezeti kilábalás megkezdődik, és a hazai keresletet már nem akadályozza az adósságleépítési folyamat, a siker is jelentkezni fog, akár már az idei második félévben. A múlt heti igen sikeres kötvénykibocsátás is bizonyítja, hogy a piacok ezt már egyértelműen felismerték - írja a Financial Times blogrovatában közölt elemzésében Barcza György.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!