TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Meglehetősen bizonytalan - kamattartástól fél százalékpontnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés lehetőségének felemlítéséig terjedő - előrejelzéseket adtak londoni feltörekvő piaci elemzők az MNB hétfői kamatdöntő ülésére, az általános citybeli nézet azonban az, hogy a legutóbbi árfolyammozgások valószínűleg elővigyázatosabbá teszik a Monetáris Tanácsot.

A hétfői MNB-ülés kimenetelével kapcsolatban a legóvatosabbak között van a Merrill Lynch londoni befektetési részlege, amelynek hétvégi előrejelzése szerint az euró/forint-árfolyam legutóbbi megugrása miatt 50 százaléknál nagyobb az esélye annak, hogy a magyar jegybank most nem nyúl az alapkamathoz.

A cég szerint a hosszú távú magyar kamatkilátás "egyszerű": az alapkamatot 5-6 százalékig kell csökkenteni, tekintettel az inflációs ütemnek a ház londoni elemzői által várt meredek zuhanására - a Merrill Lynch az év közepére már alig 1,5 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsít -, a GDP-érték legalább 2 százalékos éves szintű idei visszaesésére, és az IMF-EU-Világbank-segítség feltételeként erőteljesen tovább szigorodó költségvetési politikára.

A rövid távú kamatkilátást azonban komplikálttá tette a forint 5 százalékos gyengülése a decemberi monetáris tanácsi ülés óta. Ebben a környezetben a Merrill Lynch londoni szakértői szerint kockázatos lenne egy kamatcsökkentés, mert ez gyorsíthatja a forintgyengülést, ami végül jelentős kamatemelésre kényszeríthetné az MNB-t.

A cég szerint már a hétfői kamatemelés sem tekinthető teljesen kizártnak, de a Merrill Lynch londoni elemzői úgy fogalmaztak, hogy ez "optimálisnál rosszabb" megoldás lenne, és destabilizálná a piacot.

A ház a leginkább elképzelhető döntésnek a kamattartást nevezte hétvégi előrejelzésében, mivel ez a jelenlegi környezetben "héja" alapállás benyomását keltené a piacon, különös tekintettel az elmúlt két hónapban végrehajtott, összesen 1,50 százalékpontos kamatcsökkentésre és arra, hogy a piac ülésenként fél százalékpontos enyhítéseket vár.

A Merrill Lynch azt valószínűsíti, hogy a későbbiekben - ha a forintárfolyam stabilizálódik - az MNB alapkamata 5-6 százalékra csökken, további forintgyengülés esetén azonban a cég londoni elemzői szerint 7-8 százalékos kamatszinten megállna az idei jegybanki enyhítési folyamat.

Ezt a lehetőséget más nagy londoni házak is bevették forgatókönyveikbe. A UBS bankcsoport londoni elemzői például azt jósolják, hogy az MNB hétfőn várhatóan végrehajt egy fél százalékpontos csökkentést, 9,50 százalékra, majd az év közepéig 8,50 százalékig csökkenti tovább alapkamatát, a cég szerint azonban ha ismét erősödnék a kockázatkerülés, az akár le is állíthatja a magyarországi pénzügypolitikai enyhítési kurzust.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is az óvatos táborba tartoznak. Hétvégi előrejelzésükben úgy fogalmaztak: "még mindig" várnak egy fél százalékpontos kamatcsökkentést hétfőre az MNB részéről, de azzal számolnak, hogy a Monetáris Tanács a következő hónapokban elővigyázatos pénzügypolitikát folytat. A ház az idei év végére 7,00 százalékos magyar jegybanki alapkamatot vár.

A cég londoni elemzői szerint a legutóbbi inflációs adatok és az egyre komorabb reálgazdasági kilátások bőséges mozgásteret nyújtanának a kamatcsökkentésre, ám az MNB elsődleges szempontja várhatóan továbbra is a pénzügyi stabilitás, különösen az elmúlt hét meredek forintgyengülése után.

A JP Morgan szakértői szerint a Monetáris Tanács a mélyülő recesszió miatt várhatóan "egyre inkább toleráns" lesz a gyengébb forint iránt, számítani fog azonban a kamatdöntésekben az árfolyammozgások üteme és mértéke.

A BNP Paribas elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak hétfőre, és az idei első negyedévre további, hasonló mértékű enyhítéssel számolnak. E cég szakértői is megjegyezték azonban, hogy a "várhatóan továbbra is ingatag" forintárfolyam az egyetlen tényező, amely korlátozhatja a kamatcsökkentési mozgásteret.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének hétvégén közzétett alapforgatókönyve szintén a fél százalékpontos hétfői magyarországi kamatcsökkentést valószínűsíti, a ház citybeli elemzői ugyanakkor ennél nagyobb kamatlépés lehetőségét sem zárták ki.

Az előző szavazás is szoros volt, és a GS szerint valószínűleg ezúttal is lesznek nagyobb csökkentést pártoló voksok, különösen annak figyelembe vételével, hogy a növekedési kilátások időközben még tovább romlottak.

A Goldman Sachs londoni elemzői is kiemelik ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az elmúlt időszak forintgyengülése fokozott óvatosságra inti a Monetáris Tanácsot.

A cég alapelőrejelzése az, hogy a magyar jegybank fokozatos ütemben folytatja kamatcsökkentéseit, kisebb egyszeri lépésekben, de nyitva hagyja a rendes havi kamatdöntő ülések közötti kamatcsökkentések lehetőségét is arra az esetre, ha ezt a piaci körülmények engedik.

A hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban a Barclays Capital londoni befektetési csoport elemzői is úgy fogalmaztak, hogy "jóllehet manapság a vártnál nagyobb csökkentések váltak a normává", az MNB valószínűleg óvatos marad, és most megelégszik egy fél százalékpontos enyhítéssel.

A Barclays Capital szerint az IMF-programmal kapcsolatban felmerült, megalapozatlan aggodalmak megakadályozták ugyan a magyar befektetési eszközök kockázati prémiumának csökkenését, és az elmúlt két hét árfolyammozgásai lassíthatják az MNB (kamatcsökkentési) ütemét, az árfolyamkockázatokat azonban továbbra is kordában tartja annak megerősítésre az IMF és a magyar pénzügyminisztérium részéről, hogy a stabilizációs program változatlanul sínen van.

A ház 2009 végére 6,50 százalékos magyarországi jegybanki kamatot jósol.


MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.