2004. december 22. 08:31

Aki tudásmenedzsmentet akar tanulni Magyarországon, annak nem kell sokáig keresgélnie, mivel a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmények már beépítették ennek oktatását a kurzusaikba. A gyakorlatban viszont kevés vállalat alkalmazza ezeket az ismereteket, írja a Világgazdaság.

Aki tudásmenedzsmentet akar tanulni Magyarországon, annak nem kell sokáig keresgélnie, mivel a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmények már beépítették ennek oktatását a kurzusaikba. A gyakorlatban viszont kevés vállalat alkalmazza ezeket az ismereteket, írja a Világgazdaság.

A Corvinus Egyetemen (a volt Közgázon) a vállalat-gazdaságtan, az információmenedzsment, valamint a vezetési és szervezési tanszék is tanít tudásmenedzsmenthez kötődő ismereteket. A tanított technikákat az oktatásszervezésben is hasznosítják: a szemináriumvezetők közös esettanulmány-bázist használnak és rendszeresen tartanak szervezett tapasztalatcseréket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az információ- és tudásmenedzsment-tanszék foglalkozik a téma oktatásával. Az egyetemen a mérnök-, műszaki menedzser- és közgazdászhallgatók egyaránt tanulnak ilyen ismereteket, az egyes szakok jellegének megfelelő súlyozással. Mindenhol szót ejtenek viszont a tudásintenzív munkát végző közösségekre jellemző konfliktusok kezeléséről, a tudáskonverzió problémáiról, a tanácsadó cégek működéséről és a velük való kapcsolattartásról.

Akik régebben végeztek, vagy nem tartottak lépést a tm-ismeretek bővulésével, könnyen pótolhatják azokat, mivel mindkét intézmény kínál kurzusokat a témában a posztgraduális képzésein. A rövidebb tanfolyamokat kínáló Közgazdasági Továbbképző Intézetben is lehet tudásmenedzsmentet tanulni, ahol különösen a humánerőforrás-menedzsereknek szervezett képzéseken népszerű a tárgy. Itt ugyanis kiderül, hogy a hagyományos személyzeti munka közvetlenül kapcsolatba hozható a vállalat nyereségtermelő kapacitásával, amit számviteli és pénzügyi módszerekkel le is lehet mérni.

Ez a kutatási terület komoly fejlődés előtt áll, mivel az intellektuális tőkének egyre nagyobb arányban van szerepe a vállalatok sikerességében és eredményességében a pénzben könnyebben kimutatható materiális eszközök mellett. A hazai cégek többsége viszont még nem ismerte fel a vállalati tudás rendszerezésének jelentőségét. A szervezethez kapcsolódó tudáselemek mérését sokan fontolgatják, viszont az alkalmazottak értékelését még kevés cég igényli, így a humánerőforrás-vezetők is sokszor akadályokba ütköznek ezen a területen, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.