TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Lázár János szerint az, hogy nincs napirenden a rezsikérdés, a holnapra nem vonatkozik.

Háromnegyed évvel a választások előtt még mindig bizonytalan, hogy a magyar kormány folytatja-e a rezsicsökkentéseket, vagy tartva Brüsszel elmarasztalásától, az unióban folyó vizsgálatok lezárultáig nem változtat az energiaárakon. Amelyek egyébként évek óta nem változtak, miközben a világpiaci árak csökkentek.

A kormány szándékairól első körben annyi derült ki a tegnapi Kormányinfón, hogy a rezsicsökkentés nincs napirenden. Portálunk azt is megkérdezte a tájékoztatót vezető minisztertől, Lázár Jánostól, hogy ennek van-e köze a folyamatban lévő uniós vizsgálathoz. Brüsszel ugyanis a hatósági árszabás miatt folytat vizsgálatot, s annak lezárultáig kérdéses, hogy érdemes-e egyáltalán végrehajtani további tarifavágásokat.

Lázár János 

Szóval megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy van-e összefüggés a vizsgálat és aközött, hogy a rezsitéma nincs napirenden. Válasza szerint "minden mindennel összefügg". Hozzátette, hogy az uniós vizsgálatokat még nem zárták le.

Akkor ez blokkolja a hatósági döntést, vagyis a magyar kormány meghátrál Brüsszel előtt? - érdeklődtünk Lázárnál. Ez nem jellemző ránk - közölte a kormánytag, majd szakmai szintre emelte a diskurzust. Elmondta, hogy előbb tisztázni kell a jogi helyzetet, az állam által összevásárolt közműcégek helyzetét, azt, hogy az energiaárakban van-e még tartalék.

A vállalásunkat teljesítettük, az árak alacsonyan tartására garanciát vállaltunk, azt a rezsihivatal hatósági árszabásán keresztül megvalósítjuk - mondta. Szerinte Brüsszel ezt akarja "megütni", hogy nem legyen alanyi jogon hatósági áras az energia a lakosságnak.

Majd elárulta: kormány azért küzd, hogy szociális szempontokat tudjon érvényesíteni a lakosság által fogyasztott energia árában.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy az uniós vizsgálatnak mégis lehet köze ahhoz, hogy a kormány jelenleg nem tervezi a rezsidíjak csökkentését. A folyamatban lévő vizsgálat pont a lényegét érinti a magyar közműmodellnek, a hatósági árszabást. Az is világossá vált, hogy a kormány most azért küzd, hogy az ár megállapításában a szociális szempontú megközelítés legyen a hangsúlyos, mert így talán könnyebb lesz elfogadtatni Brüsszellel a magyar modellt. 

Ennek a vitának nem kerül egyhamar pont a végére, de azért a kormány szeretné fenntartani a látszatát annak, hogy lehet még rezsicsökkentés jövő tavaszig. Lázár például lingivsztikai fejtegetésekbe kezdett a tegnapi tájékoztatón, hogy bebizonyítsa: az, hogy nincs napirenden a rezsikérdés, még nem jelenti azt, hogy a választásig ne kerülhetne sor erre. Mint mondta: "a napirend a magyar nyelv szabályai szerint azt jelenti, hogy mi a rend ma. De ki tudja, mit hoz a holnap?"

Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy Lázár megfogalmazása - nincs napirenden -, nem pont azt jelenti, hogy a kormány ülésén ilyen előterjesztés nem volt napirenden. Ráadásul ahhoz, hogy ősszel, vagy legkésőbb a jövő év elején sor kerüljön a tarifák csökkentésére, viszonylag hamar kellene döntést hoznia a kormánynak, amihez  a hatásvizsgálatokat is el kell végezni, tehát nem nem néhány napos előkészítő munkáról volna szó.

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.