2012. január 5. 10:13

Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint a magyar piac az IMF-tárgyalások kudarcát árazza, és a kialakult helyzetben most már "három számjegyű" MNB-kamatemelésre van szükség.

A Commerzbank szerint a további forintgyengülés "aligha meglepő ... a piacok egyre inkább az IMF-tárgyalások sikertelenségét árazzák". A ház szerint még ha a kormánynyilatkozatok változatlanul derűlátónak hangzanak is, "a nézetkülönbségek Budapest és a nemzetközi közösség között immár feloldhatatlannak tűnnek".

A Commerzbank elemzői szerint a kötvény- és a devizapiac "emiatt bünteti az országot, és nem látszik a vége a forintgyengülésnek".

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) vezetője szerint a 324 forint körüli euróárfolyamok közepette most már - százalékpontban mérve - "három számjegyű MNB-kamatemelés szükségességéről kell beszélni".

Ash szerint a magyar jegybanknak gyorsan kellene lépnie, különben előfordulhat, hogy a magyar kormánykötvények egyes nagyobb befektetői pánikszerűen kivonulnak a piacról.

Az RBS elemzője az egyetlen nagy hitelminősítő, amely befektetésre ajánlott sávban tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot - most már nem fog sokkal tovább kitartani az általa érvényben tartott magyar "BBB mínusz" osztályzat mellett, tekintettel az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságokra.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóját kommentálva Timothy Ash úgy vélekedett: a problémát jelenleg nem a közadósság és annak finanszírozása jelenti, hanem az, hogy az elmúlt pár hónapban "elpárolgott a piac hite és bizalma a kormányzati politikával kapcsolatban a nem piacbarát és kiszámíthatatlan" intézkedések miatt.

Az elemző szerint a tárca nélküli miniszter által az IMF-tárgyalásokról mondottak a piac megnyugtatását célozták. Ash azonban azt jósolta, hogy a piaci szereplők egyelőre "hiszem, ha látom" hozzáállást fognak tanúsítani, tekintettel arra, hogy "a piaci bizalom a mélyponton van".

A piac az IMF-egyezség aprólékosan kidolgozott részleteit szeretné most már látni, és arra számít, hogy a valutaalap és az EU "keményen fog tárgyalni a magyar féllel" - vélekedett az RBS londoni kutatási igazgatója.

Az előző napi rekordok után csütörtökön tovább drágult magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási kontraktusok drágulása Londonban.

A CMA DataVision szerint a magyar CDS középárfolyama a csütörtöki jegyzésben 750 bázispont fölé emelkedett az előző esti 719,9 bázispontos záróról.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 750 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-kontraktusok a múlt évet 634,9 bázisponton zárták, vagyis a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók tízmillió euró szuverén kötvénykötelezettségre számolva az idén eddig csaknem 120 ezer euróval drágultak.

Jelentősen emelkedtek Ausztria CDS-díjszabásai is, részben az osztrák bankok magyarországi kitettségeivel kapcsolatos piaci aggodalmak miatt. A CMA szerint az osztrák CDS-kontraktusok éves középárfolyama 186 bázisponton zárt a tavalyi utolsó kereskedési napon, csütörtökön azonban már 225 bázisponton járt a londoni kereskedésben.

A CMA szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 41,2 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.