2p

Noha hazánkban meglehetősen nagy hírverést kaptak az elmúlt időszakban a szegénységet felmérő statisztikák, egy nemzetközi összehasonlítás alapján nem szegényebb a magyar dolgozó, mint mondjuk az osztrák. Sőt, még jobban is áll az OECD grafikonja alapján.

Magyarországon azon dolozók aránya, akik a szegénységi küszöbnél (az átlagjövedelem 50 százalékánál) kevesebbért dolgoznak, 7,2 százalék volt - derül ki az OECD Facebook-oldalán közzétett 2013-nál nem régebbi adatokat feldolgozó grafikonjából. Ez, ha 3,9 milliós foglalkoztatotti számmal kalkulálunk, közel 280 ezer embert jelenthet.

Ennél viszont sokkal érdekesebb az, hogy az OECD adatai szerint közel sem állunk annyira rosszul ezt a mutatót tekintve. Az osztrákok - akik rendre az etalont jelentik hazánk számára - például lényegesen szegényebbek. Ausztriában ugyanis a dolgozók 7,8 százaléka dolgozott a relatív szegénységi küszöbnél kisebb összegért. De szintén meglepetésre még a franciák arányánál is jobb a magyar mutató, a galloknál ugyanis a dolgozói szegénység 7,3 százalékos. Magyarország előtt egyébként Norvégia áll 6,7 százalékos aránnyal.

Ha a visegrádi országokra szűkítjük a kört, akkor csak a cseheknél jobb a helyzet, hiszen itt 4,7 százalékos a dolgozói szegénység, míg Szlovákiában 8, Lengyelországban pedig 9,2 százalékos.

(Forrás: OECD)

Vannak még meglepetések!

Az OECD grafikonja a magyar helyezés mellett is tartogat még egyéb érdekességeket is. Európai országként a legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a dolgozók 15,8 százaléka végzi az átlagjövedelem felénél kisebb összegért a munkáját.

Szintén meglepő lehet az USA helyezése, hiszen a 10. legmagasabb a dolgozói szegénység itt az OECD-tagállamok sorában. Az amerikai dolgozóknak ugyanis 11,9 százaléka kap kevesebbet az ottani átlagbér 50 százalékánál.

És hogy ki áll az utolsó, ebben az esetben legelőkelőbb helyen? Az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország, ahol a dolgozók csupán 3 százaléka kénytelen az átlagjövedelem 50 százalékánál kevesebb összegért ellátni a munkáját. Mögötte Dánia áll 3,9 és Finnország 4,1 százalékos dolgozói szegénységgel.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!