2007. szeptember 18. 17:09

Az adókulcsok csökkentését is tartalmazó reformok esetén csak úgy kerülhető el a bevételek csökkentése, ha a jövedelemadó rendszerében sikerül megszüntetni a sokféle kedvezményt és kivételt - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) által készített Nemzetközi adóreform tapasztalatok című tanulmányából, amelyet kedden ismertettek a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) ülésén Budapesten.

Az anyagban leszögezik, hogy a megfogalmazott állítások és vélemények nem feltétlenül türközik a tárca álláspontját. A tanulmány szerint az egykulcsos reformoktól várt hatásokra vonatkozóan eddig kevés empirikus elemzés készült. Scharle Ágota, a PM munkatársa az ülésen elmondta: az adómorál javulása, az áttekinthetőség és a bevételek tekintetében is csak azok a reformok bizonyultak sikeresnek, ahol sikerült radikálisan csökkenteni a kedvezményeket és kivételeket.

A tanulmány szerint az szja adóalap növelése és az szja bevallási hajlandóság érdemi javulása csak akkor várható, ha a reformok kiterjednek a tb rendszerére is. A tb és az szja adóalapja ugyanis a legtöbb országban majdnem azonos, és a magas marginális adókulcsú tb fizetési kötelezettség erős ösztönzést ad kisebb adóalap bevallására.

Az egykulcsos reformok jelentősen átalakítják az ösztönzőket, ami a gazdasági szereplők viselkedésének megváltozásával jár. Ezért nehéz pontosan előre jelezni hatásukat. A PM munkatársa hangsúlyozta, hogy emiatt csak stabil fiskális környezetben - alacsony adósságállomány, alacsony deficit, és gyorsuló növekedés - esetén érdemes csak ilyen reformokat bevezetni.

A kerekasztal megfontolásra ajánlja a turizmus versenyképességének javítása érdekében az ágazatot érintő áfakulcs szintjének csökkentését, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének javaslatát. A VOSZ felvetése szerint a társasági adózásban a jelenleg hatályos 5 millió forint helyett 50 millió forintra emeljék az adóalapot, amely után 10 százalék az adó, ha a cég a bevétel meghatározott részét fejlesztésre fordítják.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.