2016. március 18. 09:13

Meglepően furcsa adatot közölt péntek reggel a statisztikai hivatal.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggeli közlése szerint januárban az 5 főnél nagyobb vállalkozások körében 1,961 millióan álltak alkalmazásban, ami közel 74 ezerrel magasabb az egy évvel korábbi adatnál, de ami még ennél is furcsább, hogy 30 ezerrel több a tavaly év végi létszámnál. Vagyis hirtelen év elején, egyetlen hónap alatt 30 ezren találtak maguknak állást a versenyszférában.

A változás három okból is meglehetősen szokatlan, furcsa:

1) a munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan az év ezen szakaszában sokkal inkább létszámcsökkenések, vagy kisebb mértékű növekedések jellemzőek a piacon. Nincsenek ugyanis szezonális mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek, melyek a tavaszi, nyári időszakokban szokták felhúzni a dolgozók számát. 

2) Hasonló mértékű növekedésre legutóbb 2010 közepén, nyáron volt példa, de akkor "csak" 23 ezer fős volt a bővülés, és mint azt az 1-es pontban is írtuk, az év azon időszakában sokkal természetesebb folyamatnak tűnik a létszám ilyen mértékű megugrása, mint télen. Ennél nagyobb növekedésre legutóbb 2008 elején volt példa, de az akkori összehasonlítást árnyalja, hogy az adatokat 2014 végén a 2011-es népszámlálás adataira alapozva 2008-ig visszamenőleg vizsgálták felül. 

3) Ha próbáljuk megkeresni a mostani látványos növekedés forrását, azt egyáltalán nem találjuk az ágazati adatokban. Nemzetgazdasági szinten ugyanis egyik ágazatban sem volt kiugró növekedés az adatok alapján. 

+1) Bár januártól él a közmunkások részére nyújtott elhelyezkedési támogatás, azt némi túlzással kizárhatjuk, hogy ennek hatására hirtelen ennyien döntöttek volna úgy, hogy felhagynak a közmunkával és a versenyszférában helyezkednek el. Ez ugyanis nem döntés, hanem lehetőség kérdése. És mivel ilyenkor alacsonyabb intenzitású a munkahelyteremtés a cégek részéről, minden bizonnyal kevesebben tudtak élni az elhelyezkedési juttatással, mint amennyien majd a nyári hónapokban fognak tudni. 

szerk.: A látványos növekedés okát firtatva felkerestük a Központi Statisztikai Hivatalt is, ahol közölték: az év elején előforduló látványos növekedések hátterében olyan évente rendszeresen elvégzett gyakorlat áll, mellyel lényegében az adatszolgáltatók körét frissítik. Az év folyamán ugyanis lehetnek olyan új cégek, amelyek akár bővülés miatt bekerülnek az adatszolgáltatók közé, illetve lehetnek olyanok is, akik viszont kikerülnek például megszűnés miatt. 

Mindenesetre a versenyszféra látványos bővülése országos átlagban is felhúzta a számokat, januárban 2,947 millióan álltak alkalmazásban, ami havi szinten 36 ezres, éves bázison pedig 100 ezres növekedést jelent.

Emellett a közszférában 871 ezerről 866 ezerre csökkent a létszám, ami nagyban köszönhető a közfoglalkoztatottak létszámának 4500 fős apadásának. Januárban 197 ezren voltak. 

Székely Sarolta
mfor.hu