3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Középtávon akár egykulcsossá is válhat az szja-tábla, miközben a kedvezmények jelenlegi rendszere leépülhet - ez is egy a formálódó adókoncepció lehetséges elemei közül. A társasági adó néhány éven belül várhatóan 12 százalékra csökken. Az átfogó adóreform érdemben 2005-től kezdődően indulhat be.

Középtávon akár egykulcsossá is válhat az szja-tábla, miközben a kedvezmények jelenlegi rendszere leépülhet - ez is egy a formálódó adókoncepció lehetséges elemei közül. A társasági adó néhány éven belül várhatóan 12 százalékra csökken. Az átfogó adóreform érdemben 2005-től kezdődően indulhat be - számolt be a Világgazdaság.

A koncepció - amelytől sokan az adóterhelés jelentős csökkentését várják - fő céljának az adózással járó adminisztrációs teher csökkentését tekinti. Az adózás rendszerének egyszerűsítésére, egy új, egységes koncepcióra azért is szükség van, mert az elmúlt 13 év alatt több mint 50 alkalommal változott meg az artv., így mára a benne foglaltak egyenetlen részletességgel szabályozzák az adózással összefüggő jogokat és kötelezettségeket, valamint az adótechnikai előírásokat.

Jövőre a háromezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózónak, 2005-től már a tízezer legnagyobbnak kell elektronikus úton rendeznie bevallásait. Ahhoz, hogy az elektronikus adóigazgatás hétköznapi valósággá váljon, az adózók elektronikus azonosítási módjának egyszerűsítésére és olcsóbbá tételére van szükség. A lépések az állami újraelosztás csökkenésével járhatnak, a szakemberek szerint a jövedelemelvonási hányad jövőre a GDP 44,4 százalékát teszi ki, amely 2006-ra 43,5 százalékig csökkenne.

A Világgazdaság cikke szerint a társasági adózásban további adócsökkentésre lehet számítani, legkorábban 2005-től - ezt már elfogadta a kabinet. Januártól egyébként 16 százalékosra csökken a jelenleg 18 százalékos adókulcs, de nem elképzelhetetlen, hogy az adószint akár 12 százalékra is mérséklődjék a következő három év folyamán. Emellett átalakulhatnak a helyi adóztatás alapelvei is. Az Uniós csatlakozást követően hosszútávon számítani lehet a legmagasabb áfakulcs csökkenésére is.

A tb-járulékoknál legfeljebb a következő kormányzati ciklusban lehet jelentős tehercsökkenés. Ez alól egyedül a tételes egészségügyi hozzájárulás jelent kivételt, amely - legalábbis egy kormány által már elfogadott irányelv szerint - a mai 3450 forintról 2005-ben 2250-re csökken, s 2006-ban teljesen megszűnik - írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!