2015. január 21. 13:16

A svájci Davosban szerdán megkezdődött a 45. Világgazdasági Fórum, amelynek délelőtti programjában az orosz gazdaságról és az orosz olajtermelésről, a svájci központi bank múlt heti árfolyamküszöb-eltörlésének hatásairól, és Ukrajnáról volt szó.

Axel Weber, az UBS svájci bank elnöke, a német Bundesbank egykori vezetője egyetértett a svájci jegybanknak (SNB) azzal a múlt heti döntésével, hogy három év után eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bankvezető szerint "mindenki tudta, hogy ez csak egy ideiglenesen hozott intézkedés volt". Hozzátette: "Szükség van arra, hogy egy deviza akadálytalanul mozoghasson és ez a helyzet most a frank esetében visszaállt". A SNB január 15-ikei döntésére a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

Axel Weber az euróövezeti inflációval kapcsolatban úgy vélte, hogy az még évekig nem tér vissza az Európai Központi Bank (EKB) által célként meghatározott, valamivel két százalék alatti szintre. Úgy vélte továbbá, hogy "egyelőre egy ideig nem lehet számítani a gazdaság élénkülésére sem az euróövezetben".

Ugyancsak délelőtti felszólalásában Douglas Flint, a HSBC bankcsoport igazgatótanácsának az elnöke arról beszélt, hogy a bankok tavalyi terheléspróbája (sztresszteszt) során azt nem vették figyelembe, hogy a kőolaj ára 50 dollárig csökkenhet.

Elmondta: "A világon sok bank lett alávetve terheléspróbának tavaly, de egyetlen esetben sem abból kiindulva, hogy a kőolaj hordónként ára  50 dollárra csökken". Hozzátette: a bankok terheléspróbái több feltételezett gazdasági változást vettek figyelembe, mint például a kamatok különböző alakulása, vagy például az árfolyamok módosulása. Az olajár esését azonban nem, ami azt jelentheti, hogy "olyan eseményekre kerülhet sor, aminek a következményeit előre nem próbáltunk ki". Douglas Flint szerint ezért különösen fontos a bankok likviditásának fenntartása.

A davosi fórumon a Reuters hírügynökségnek Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország mesterségesen nem fogja csökkenteni olajtermelését. A lelőhelyek kimerülésével, vagy kapacitásaik csökkenésével azonban elképzelhető legfeljebb napi 1 millió hordós termeléscsökkenés. (Oroszország tavaly napi átlagban 10,58 millió hordó kőolajat bányászott.)

Arkagyij Dvorkovics rámutatott arra is, hogy Oroszország törli a szükségtelen kiadásokat a költségvetésében, hogy az kiegyensúlyozott maradjon, bárhogy alakuljon is a kőolaj világpiaci ára. Az orosz kormánytag hosszabb ideig alacsony olajárra számít.

Davosban az ukrán pénzügyminiszter is felszólalt, aki azt mondta, hogy a Kijevnek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás a szerkezeti reformokba és a konfliktus békés megoldásába fektetett összeg. Natalija Jareszko azt mondta, hogy "Ukrajna hitelvisszafizetési képességével nincs gond, Ukrajna jó hitelfelvevő". Kijelentette továbbá, hogy a külföld által előzetesen felajánlott 15 milliárd dollár "csepp a tengerben ahhoz képest, amit Görögország kapott".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.