2015. január 21. 13:16

A svájci Davosban szerdán megkezdődött a 45. Világgazdasági Fórum, amelynek délelőtti programjában az orosz gazdaságról és az orosz olajtermelésről, a svájci központi bank múlt heti árfolyamküszöb-eltörlésének hatásairól, és Ukrajnáról volt szó.

Axel Weber, az UBS svájci bank elnöke, a német Bundesbank egykori vezetője egyetértett a svájci jegybanknak (SNB) azzal a múlt heti döntésével, hogy három év után eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bankvezető szerint "mindenki tudta, hogy ez csak egy ideiglenesen hozott intézkedés volt". Hozzátette: "Szükség van arra, hogy egy deviza akadálytalanul mozoghasson és ez a helyzet most a frank esetében visszaállt". A SNB január 15-ikei döntésére a frank 20 százalékkal drágult az euróhoz és 15 százalékkal a dollárhoz képest.

Axel Weber az euróövezeti inflációval kapcsolatban úgy vélte, hogy az még évekig nem tér vissza az Európai Központi Bank (EKB) által célként meghatározott, valamivel két százalék alatti szintre. Úgy vélte továbbá, hogy "egyelőre egy ideig nem lehet számítani a gazdaság élénkülésére sem az euróövezetben".

Ugyancsak délelőtti felszólalásában Douglas Flint, a HSBC bankcsoport igazgatótanácsának az elnöke arról beszélt, hogy a bankok tavalyi terheléspróbája (sztresszteszt) során azt nem vették figyelembe, hogy a kőolaj ára 50 dollárig csökkenhet.

Elmondta: "A világon sok bank lett alávetve terheléspróbának tavaly, de egyetlen esetben sem abból kiindulva, hogy a kőolaj hordónként ára  50 dollárra csökken". Hozzátette: a bankok terheléspróbái több feltételezett gazdasági változást vettek figyelembe, mint például a kamatok különböző alakulása, vagy például az árfolyamok módosulása. Az olajár esését azonban nem, ami azt jelentheti, hogy "olyan eseményekre kerülhet sor, aminek a következményeit előre nem próbáltunk ki". Douglas Flint szerint ezért különösen fontos a bankok likviditásának fenntartása.

A davosi fórumon a Reuters hírügynökségnek Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország mesterségesen nem fogja csökkenteni olajtermelését. A lelőhelyek kimerülésével, vagy kapacitásaik csökkenésével azonban elképzelhető legfeljebb napi 1 millió hordós termeléscsökkenés. (Oroszország tavaly napi átlagban 10,58 millió hordó kőolajat bányászott.)

Arkagyij Dvorkovics rámutatott arra is, hogy Oroszország törli a szükségtelen kiadásokat a költségvetésében, hogy az kiegyensúlyozott maradjon, bárhogy alakuljon is a kőolaj világpiaci ára. Az orosz kormánytag hosszabb ideig alacsony olajárra számít.

Davosban az ukrán pénzügyminiszter is felszólalt, aki azt mondta, hogy a Kijevnek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás a szerkezeti reformokba és a konfliktus békés megoldásába fektetett összeg. Natalija Jareszko azt mondta, hogy "Ukrajna hitelvisszafizetési képességével nincs gond, Ukrajna jó hitelfelvevő". Kijelentette továbbá, hogy a külföld által előzetesen felajánlott 15 milliárd dollár "csepp a tengerben ahhoz képest, amit Görögország kapott".

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.