Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár látványos ütemben bővül a foglalkoztatottság idehaza, a magyar dolgozók termelékenysége az egyik legalacsonyabb Európában.

A magyar dolgozóknál csupán négy európai nemzet alkalmazottjai végzik kevésbé produktívan a munkájukat: a litvánok, az észtek, a lengyelek és a lettek - derül ki az OECD egyik Facebook-oldalon megjelentett diagramjából.

Ez azt jelenti, hogy vásárlóerő-paritáson számolva egy ledolgozott munkaóra alatt a magyarok 30,72 dollárnyi GDP-t termeltek 2014-ben. Abban az évben, amikor a bruttó hazai termék növekedése várakozáson felüli volt. Ennek ellenére 2013-hoz viszonyítva a termelékenység csökkent, akkor ugyanis még 31,15 dollárt termelt egy dolgozó az OECD adatai szerint. Ez pedig úgy lehetséges, hogy tavaly a foglalkoztatottak száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a GDP. Az alacsony termelékenység hátterében jó eséllyel a közfoglalkoztatás áll. Az állami foglalkoztatási program keretén belül ugyanis jellemzően minimális hozzáadott értékű munkavégzés zajlik, a bevont személyek száma pedig fokozatosan és látványosan növekszik.

Kapcsolódó:
Mennyi az annyi? Hány órát dolgozik a magyar egy évben?

Az európai ranglistát tekintve az élen a magas tőkeállománnyal rendelkező Luxemburg és - a jelentős olajkészlettel is rendelkező - Norvégia áll. Előbbi esetben a dolgozók egyetlen ledolgozott munkaóra alatt 79,28 dollárnyi GDP-t állítottak elő, a norvégok pedig 78,51-et. Vagyis ez bőven több mint a hazai termelékenység duplája. Sőt, ugyanez igaz az ír és a belga dolgozókra is.

Leszűkítve a kört a visegrádi országokra, azt már tudjuk, hogy Lengyelország mögöttünk van 27,63 dollárnyi GDP-vel, előttünk pedig Csehország 32,1 dollárral áll, míg Szlovákiánál 36,66 dollár szerepel. Érdemes megjegyezni, hogy 2014-ben egyedül Magyarország volt a négyek között, ahol csökkent a termelékenység, mindhárom másik esetben 1 százalékos, vagy annál kicsit nagyobb mértékű növekedés történt.

Egyáltalán nem más a helyzetünk akkor sem, ha 2010-hez, vagy az uniós csatlakozásunk évéhez képest nézzük a változásokat. 2004-es bázison

 • a cseh dolgozók 19,3
 • a magyarok 22,3,
 • a lengyelek 30,1,
 • a szlovákok pedig 33,4 százalékkal több GDP-t tudnak megtermelni egyetlen ledolgozott munkaóra alatt.

Ezek a legőrültebb melók

2010-hez mérten pedig hazánk tudott növekedni a legkevesebbet, mindössze 1,3 százalékot. A csehek 3,1, a szlovákok 8,7, a lengyelek pedig 9,6 százalékkal növelték a termelékenységüket. A lemaradásunk, a leszakadásunk igen látványos.

TOP és FLOP

Érdemes kicsit kitekinteni Európán túlra is, és az OECD adatbázisában szereplő összes országot sorba állítani. Ez alapján a világ legtermelékenyebb nemzetei

 • Luxemburg,
 • Norvégia,
 • USA,
 • Belgium
 • Írország.

A világ legkevesebbett termelő dolgozói pedig:

 • a mexikóiak (egy óra alatt 18,48 dollárnyi GDP-t termelnek),
 • a dél-afrikaiak (19,56 dollárral),
 • az oroszok (22,67 dollárral),
 • a chileiek (24,14 dollárral),
 • és a lettek (25,02 dollárral).

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.