<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár látványos ütemben bővül a foglalkoztatottság idehaza, a magyar dolgozók termelékenysége az egyik legalacsonyabb Európában.

A magyar dolgozóknál csupán négy európai nemzet alkalmazottjai végzik kevésbé produktívan a munkájukat: a litvánok, az észtek, a lengyelek és a lettek - derül ki az OECD egyik Facebook-oldalon megjelentett diagramjából.

Ez azt jelenti, hogy vásárlóerő-paritáson számolva egy ledolgozott munkaóra alatt a magyarok 30,72 dollárnyi GDP-t termeltek 2014-ben. Abban az évben, amikor a bruttó hazai termék növekedése várakozáson felüli volt. Ennek ellenére 2013-hoz viszonyítva a termelékenység csökkent, akkor ugyanis még 31,15 dollárt termelt egy dolgozó az OECD adatai szerint. Ez pedig úgy lehetséges, hogy tavaly a foglalkoztatottak száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a GDP. Az alacsony termelékenység hátterében jó eséllyel a közfoglalkoztatás áll. Az állami foglalkoztatási program keretén belül ugyanis jellemzően minimális hozzáadott értékű munkavégzés zajlik, a bevont személyek száma pedig fokozatosan és látványosan növekszik.

Kapcsolódó:
Mennyi az annyi? Hány órát dolgozik a magyar egy évben?

Az európai ranglistát tekintve az élen a magas tőkeállománnyal rendelkező Luxemburg és - a jelentős olajkészlettel is rendelkező - Norvégia áll. Előbbi esetben a dolgozók egyetlen ledolgozott munkaóra alatt 79,28 dollárnyi GDP-t állítottak elő, a norvégok pedig 78,51-et. Vagyis ez bőven több mint a hazai termelékenység duplája. Sőt, ugyanez igaz az ír és a belga dolgozókra is.

Leszűkítve a kört a visegrádi országokra, azt már tudjuk, hogy Lengyelország mögöttünk van 27,63 dollárnyi GDP-vel, előttünk pedig Csehország 32,1 dollárral áll, míg Szlovákiánál 36,66 dollár szerepel. Érdemes megjegyezni, hogy 2014-ben egyedül Magyarország volt a négyek között, ahol csökkent a termelékenység, mindhárom másik esetben 1 százalékos, vagy annál kicsit nagyobb mértékű növekedés történt.

Egyáltalán nem más a helyzetünk akkor sem, ha 2010-hez, vagy az uniós csatlakozásunk évéhez képest nézzük a változásokat. 2004-es bázison

 • a cseh dolgozók 19,3
 • a magyarok 22,3,
 • a lengyelek 30,1,
 • a szlovákok pedig 33,4 százalékkal több GDP-t tudnak megtermelni egyetlen ledolgozott munkaóra alatt.

Ezek a legőrültebb melók

2010-hez mérten pedig hazánk tudott növekedni a legkevesebbet, mindössze 1,3 százalékot. A csehek 3,1, a szlovákok 8,7, a lengyelek pedig 9,6 százalékkal növelték a termelékenységüket. A lemaradásunk, a leszakadásunk igen látványos.

TOP és FLOP

Érdemes kicsit kitekinteni Európán túlra is, és az OECD adatbázisában szereplő összes országot sorba állítani. Ez alapján a világ legtermelékenyebb nemzetei

 • Luxemburg,
 • Norvégia,
 • USA,
 • Belgium
 • Írország.

A világ legkevesebbett termelő dolgozói pedig:

 • a mexikóiak (egy óra alatt 18,48 dollárnyi GDP-t termelnek),
 • a dél-afrikaiak (19,56 dollárral),
 • az oroszok (22,67 dollárral),
 • a chileiek (24,14 dollárral),
 • és a lettek (25,02 dollárral).

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.