2017. március 19. 05:28

A bizottság elnöke azt is látja, ki hozhat bajt a házhoz.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az Európai Bizottság elnöke a válságok ellenére még legalább további 60 évet jósol az Európai Uniónak, amelynek szerinte „akkor már biztosan több mint 30 tagállama lesz". Jean-Claude Juncker a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjút abból az alkalomból, hogy március 25-én lesz az EU elődjét megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója.

Juncker szerint jönnek a békeévek 

Jelenleg 28 tagja van az Európai Uniónak, az Egyesült Királyság kilépése, vagyis a Brexit miatt azonban ez a szám pár éven belül 27 országra csökken. Közben öt ország kapta meg a tagjelölti státuszt: Szerbia, Albánia, Macedónia és Montenegro belépéséről folynak tárgyalások, a török csatlakozás pedig a leginkább vitatott kérdés.

Juncker szerint a Brexit után már egyetlen ország sem fogja elhagyni az uniót, mivel ennek hátrányai láthatóvá válnak.

"Ellenkezőleg, a többi tagállam emiatt ismét egymásba szeret és megújítja az Európai Uniónak tett házassági fogadalmát"

- fogalmazott.

A brüsszeli bizottság elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy az EU-ellenes Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke nem tudja kikezdeni az uniót. "Még ha elnökké is választanák, ezzel nem érne véget az európai projekt. Viszont bajt hozna a házhoz" - tette hozzá.

Juncker emellett megértést mutatott azok iránt, akik az EU jelenlegi állapotával elégedetlenek. „Európa sok mindent jól csinál, némely dolgot azonban rosszul. Arra kérem ezért a meggyőződéses európaiakat, hogy végre mozgassák meg magukat. Mert ha ülve maradnak a kanapén, miközben a szélsőjobboldaliak futnak, ez utóbbiak mindig is előnyben lesznek" - figyelmeztetett.

Az interjúban Juncker - mint a Ria Novosztyi orosz hírügynökség kiemelte - óva intette Washingtont egy Brüsszellel szembeni kereskedelmi háborútól, és beszélt az Egyesült Államok és az Európai Unió „elidegenüléséről" is. Juncker szerint Washington külgazdasági stratégiájának megváltozása árthat a kétoldalú viszonynak.

„Elbírna-e az Egyesült Államok egy kereskedelmi háborút Európával szemben? Ez a lépés nem felelne meg sem az európai, sem az amerikai érdekeknek" - emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy az uniónak fel kell készülnie arra, hogy Washington protekcionistább lesz.

A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy Donald Trump amerikai elnök „kirohanásai" az Európai Unió ellen „nem múltak el nyom nélkül". Mint mondta, „precedens nélküli, hogy az amerikai elnök üdvözli Nagy-Britannia kilépését az unióból, és bejelenti, hogy a többi országnak követnie kellene a példáját".

MTI alapján