TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az idén tovább emelkedik a fizetésképtelen cégek száma, és romlik a vállalkozások hitelképessége is a Coface Hungary szerint.

Az exporthitel-biztosító szerdai közleményében kifejti: a több mint egymillió magyar gazdasági szervezetből ma csak mintegy 40 ezer számít hitelképesnek, s a gazdasági válság miatt az arány várhatóan tovább romlik.

Tavaly mintegy 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A növekedés nem haladja meg ugyan az előző évi arányokat, ám az idén várhatóan tovább romlik a helyzet.

Az árbevétel szerinti megoszlást figyelembe véve a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a húszmillió forintosnál kisebb forgalmat bonyolító mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint közti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták 2008-ban. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a magyar vállalkozások 73 százalékának éves forgalma még a 20 millió forintot sem haladja meg - áll a közleményben.

Az ágazati sajátosságokat figyelembe véve a fizetésképtelenségi eljárások többségét továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cégek ellen indították: az összes magyar fizetésképtelenségi eljárás 26 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 17 százalékát pedig építőipari cégek ellen indították az elmúlt évben.

Az elemzés szerint a magyar gazdaságban még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások. Mivel ezek nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági mutatóit.

A társaság felhívja figyelmet arra is, hogy a kinnlevőségeiket jól kezelő, tudatos követelésmenedzsmentet folytató cégek nagyobb eséllyel élik túl a gazdasági és pénzügyi válságot, míg az erre kevesebb figyelmet, energiát fordítók könnyen magukra maradhatnak sokasodó nemfizetési problémáikkal.

Hozzáteszik: a jelenlegi piaci helyzetben felértékelődnek a védelmi eszközök, így pédlául a hitelbiztosítás is.

A közlemény szerint Magyarország rendkívüli helyzetben éli meg a mostani gazdasági válságot, hiszen az országban sokkal több vállalkozás működik, mint amennyit a piac képes eltartani.

Az elemzés szerint várhatóan 2009 lesz a válság tetőpontja. Mivel azonban a válság folyamatos, menedzselése a vállalkozások számára egyben a túlélést is jelentheti.

A Coface szerint a folyamatot jelentősen befolyásolja, hogy a pénzügyi válság mennyire és milyen tartósan borítja fel a vállalati hitelezést, illetve milyen mértékben szűkülnek a cégek számára elérhető források. A vállalatok likviditásának romlása, a finanszírozás csökkenése negatívan hat a fizetőképességükre, s ez visszatükröződik a fizetési határidők meghosszabbodásában is. Főként azért, mert a pénzintézetek szigorodó hitelezési politikájából adódóan ilyenkor a szállítói hiteleket hosszabbítják meg a vevők.

Az elemzés szerint az európai fogyasztás már komolyan visszaesett, a költségek növekednek, s a pénzintézetek is vonakodnak a további hitelezéstől. Mivel ez összességében azt jelenti, hogy Európában több ezer kereskedő kénytelen lesz bezárni az idén, az üzleti partner kiválasztása ma a korábbiaknál is nagyobb körültekintést igényel minden magyar vállalkozó részéről. Különösen a kis- és középvállalkozások kerülhetnek nehéz helyzetbe akkor, ha egy nem fizető társasággal kerülnek kapcsolatba.

A Coface szerint ma már az eddig jól fizető vevők helyzete is bizonytalanná válhat.

A Coface a világ legnagyobb exporthitel-biztosítója, amelynek több mint 90 ezer ügyfele van világszerte. Magyarországi irodáját 1990-ben nyitotta meg. A Coface évente 40 ezer cégminősítést végez.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.