TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Európai Unió új előírásai szerint a vállatok könyvvizsgálatát szabályozó új rendszer nem tartalmaz különleges kitételeket, hiszen ezeket a cégek egy része már ma is alkalmazza.

A Parmalat botrányát követően az európai döntéshozók - hasonlóan az Amerikában az Enron és Worldcom botrányait követő lépésekhez - szabályozni kívánják az auditorok tevékenységét. Aktualitást ad a lépésnek, hogy a jövőben a tagállamokban a számviteli előírások is egységesek lesznek. A vállalatoknak az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint kell jelentenie 2005. január 1-jétől. Az IFRS lényegében azonos az eddig használt IAS számviteli rendszerrel, azonban annál szélesebb körű.

A Brösszel által tervezett változások közül az egyik lgfontosabb az lesz, hogy a fel kívánnak állítani egy független felügyeleti rendszert, amely az összes tagállamban illetékes lesz. Ezzel együtt az egyes tagországokban engedéllyel rendelkező könyvvizsgálók jogosítványait is kiterjesztik az egész EU-ra.

Természetesen semmilyen direktíva nem akadályozhatja meg a csalásokat, de a szigorúbb előírásokkal csökkenthetők a bűnesetek. Emellett - fejtette ki a BBC-nek Frits Bolkestein a belső piacokért felelős EU-biztos - az auditorok az egyik legfonotosabb bástyái az üzleti bizalomnak. Amennyiben ők megfelelően végzik tevékenységüket a csalásokból eredő kockázatok jelentősen mérsékelhetők, így minden gazdasági szereplő számára kedvezőbb helyzet teremthető.

A direktívát, amelyet a brüsszeli remények szerint 2005 közepéig elfogadhatnak a tagállamok, máris kritikák érik. Egyes szakértők szerint sem az új szabályok, sem a könyvvizsgálók kötelező cseréje nem nyújt hatékony megoldást a problémákkal szemben.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
Szigorítaná az EU a könyvvizsgálók ellenőrzését
Gondok lehetnek az Uniós számvitellel

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.