2007. augusztus 30. 06:06

Az ÁPV Zrt. 2007. augusztus 29-én összesen 33.000.010 darab, az FHB Nyrt. által kibocsátott A-sorozatú törzsrészvényt értékesített nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek gyorsított részvényértékesítés keretében - közölte a szervezet.

Szerda este értékesítették az FHB állami kézben lévő 50 százalékos részvénycsomagját. Az értékesítésre a Mol 2005. eleji eladásához hasonló gyorsított könyvépítéses eljárással kerül sor, információk szerint Londonban. A részvényekre egy viszonylag szűk, 2000 forint körüli ársávban kértek be ajánlatokat.

Az utolsó ismert kormányhatározat szerint stratégiai befektetőnek értékesítenék a 66 milliárd forint értékűre becsült csomagot, aminek némileg ellentmond a mostani - pénzügyi befektetőkre szabott - értékesítési mód. Ha a kormány klasszikus privatizációs bevételként számolja el a 66 milliárdot, úgy az államháztartás idei hiánya 0,2-0,3 százalékponttal csökkenhet - közli a Napi Gazdaság.

Az ÁPV Zrt. közleménye szerint a részvények értékesítési ára részvényenként 2.025 forint volt. Az értékesített részvények az FHB Nyrt. jegyzett tőkéjének 50 százalék plusz 1 szavazati hányadát jelentik.

A tranzakció eredményeként az ÁPV Zrt. tulajdonosi részesedése 54,1 százalékáról 4,1 százalékra csökkent, mely kizárólag B-sorozatú elsőbbségi részvényt jelent. A tranzakció kizárólagos könyvvezetője a HSBC Bank Plc. volt.

Kapcsolódó anyagok:
A Raiffeisen Investment az FHB privatizációs tanácsadója
Négy ajánlat érkezett az FHB tanácsadói tenderére
Vági Márton váltja Karvalitsot az FHB élén
Kiépíti országos hálózatát az FHB Kereskedelmi Bank
Hamarosan dönthetnek az FHB-pályázat kiírásáról