2017. augusztus 10. 08:28

Az Eximbankot az állami háztartási körön belülre kellene sorolni, ez a lépés pedig jelentősen befolyásolhatja az államháztartás legfontosabb számait.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság, a CMFB (Committee on Monetary, Financial and Balance of Payments Statistics) július 13-i határozatának értelmében az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás és mint ilyen az államháztartáson belülre kellene sorolni - írja a Portfolio. Ezzel a döntéssel a testület az Eurostatnak adott igazat az évek óta húzódó elszámolási vitában a magyar hatóságokkal szemben.

Korábban a KSH és a jegybank kért eligazítást az Eximbank ügyével kapcsolatban, mert az Eurostat szerint a pénzintézetet az államháztartáson belül kellene elszámolni. Ha azonban ezt megteszik, akkor az jelentős hatással lehet a magyar államadósságra.

Ez egyelőre a testület jellegéből fakadóan továbbra is csak ajánlásnak számít, vagyis a magyar államot ez nem kötelezi a jövőben arra, hogy az államháztartáson belül számolja el az Eximbankot, az Eurostat viszont megteheti, hogy a pénzintézettel kiegészített államháztartási adatokat közli majd.

mfor.hu