2007. augusztus 6. 09:31

A második félévben az adóalanyok egy része számára lehetőség nyílik a jövedéki és az energiaadó beszámolási kötelezettségüket elektronikus úton teljesíteni.

A jövedéki és az energiaadó területén július 1-től lehetőség nyílt a 2007. június 30-át követően keletkezett adókötelezettség és adóvisszaigénylés elektronikus úton történő bevallására - emlékeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adóügyi és jogi hírlevelében.

A 2007. július 1. és december 31. közötti időszakban az adóalanyok választásuk alapján élhetnek ezzel a lehetőséggel, 2008. január 1-től azonban a 2007. december 31. után keletkezett adókötelezettség, adóvisszaigénylési jogosultság elektronikus úton történő bevallása kötelező lesz az energiaadó-alanyok és az energiaadót visszaigénylők teljes körében.

A jövedéki adó esetében ettől az időponttól az adóraktár-engedélyeseknek, a bejegyzett kereskedőknek, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjének, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjének, valamint az egyéb adóalanyoknak és adóvisszaigénylőknek is kötelező lesz az elektronikus bevallás benyújtása, amennyiben az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.

Az elektronikus bevallás az ügyfélkapun keresztül, az ABeV nyomtatványkitöltő és -ellenőrző program használatával végezhető el. A bevallások feltöltéséhez előzetesen regisztrálni kell az Ügyfélkapunál. A regisztrált ügyfeleknek ki kell tölteniük továbbá a Vám- és Pénzügyőrség által kialakított regisztrációs űrlapot, amely az illetékes regionális jövedéki központ részére postai úton továbbítható - hívja fel a figyelmet a Pwc.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.