2004. november 12. 08:32

Egyelőre nem látszik komoly esély arra, hogy az offshore cégekre vonatkozó kedvezményes adószabályok – helyiadó-mentesség, 4 százalékos társasági adókulcs - 2005. december 31-i megszűnésével az érintett vállalatok része ne hagyja el az országot, áll a Napi Gazdaság elemzésében.

Egyelőre nem látszik komoly esély arra, hogy az offshore cégekre vonatkozó kedvezményes adószabályok - helyiadó-mentesség, 4 százalékos társasági adókulcs - 2005. december 31-i megszűnésével az érintett vállalatok jelentős része ne hagyja el az országot, áll a Napi Gazdaság elemzésében.

Annak ellenére is várható az elvándorlás, hogy 2006-tól a volt offshore cégek [ajanlo=84][igazitas=left/] zömére csak 8 százalékos társaságiadó-kötelezettség vonatkozik majd. További probléma az életbe lépő kétszázalékos helyi adó, amely esetükben gyakorlatilag a teljes árbevételt terhelő forgalmi adóként funkcionálna.

Szakértők szerint csak akkor lehetne itt tartani az offshore vállalkozásokat, ha a kormány tovább csökkentette volna 12 százalékig a társasági adókulcsot. A jövő évre vonatkozó adócsomag viszont nem tartalmaz ezen cégek majdani helyzetét javító módosítást.

2003-as adatok szerint 680 offshore vállalkozás - elsősorban a társasági adó révén - 13,5 milliárd forint bevételt jelentett a magyar államnak, írja a Napi Gazdaság.