<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Az idén augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, a növekedés mértékét főként az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése, valamint a feldolgozóipari ágazatokon belül a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a vegyi anyag, -termék gyártás árainak emelkedése befolyásolta - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel kedden

Éves összevetésben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal mérséklődtek augusztusban.

Az idén júliusban havi bázison 0,5 százalékkal nőttek, éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az ipar termelői árai.

Tavaly augusztusban 0,7 százalék volt a növekedés júliushoz, és 2,4 százalék az előző év augusztusához képest.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőttek, de 2,9 százalékkal elmaradtak a tavaly augusztusitól, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző havihoz, és 1,1 százalékkal az előző évihez képest.

A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy nagyobb mértékben nőttek az árak a kohászat, fémfeldolgozás területén 2,2 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásában 1,3 százalékkal és a textil- és bőriparban 1,1 százalékkal. Csökkentek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás területén 0,5 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 0,3 százalékkal és az élelmiszeriparban 0,2 százalékkal. A gyógyszergyártás árai az előző havi szinten maradtak. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 1,0 százalék közötti árnövekedést regisztrált a KSH júliushoz képest. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban nem változtak.

A forintban számolt exportárak az előző havihoz képest 1,0, éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek.  A feldolgozóipari exportárak egy hónap alatt 1,1 százalékkal, egy év alatt 1,3 százalékkal emelkedtek.

A forint 2014 augusztusában az euróval szemben 1,3, az amerikai dollárral szemben 3,0 százalékkal gyengült.

A feldolgozóiparon belül a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,8 százalékkal a villamosberendezés gyártása és 1,5 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar ágazatokban nőttek az árak, míg a gép, gépi berendezés gyártásában 0,2 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóipar többi területén 0,7 és 1,2 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,1 százalékkal csökkentek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,1 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak júliushoz képest. A 2013. augusztusival összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 4,4 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,2, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.