2015. augusztus 25. 12:25

A támogatási keret elenyésző részét használták fel eddig a külföldi fiatalok hazacsábítását célzó programban. A működési költségekre szánt keret ugyanakkor szépen apad.

A „Gyere haza fiatal” programban eddig 5,1 millió forint támogatási összeget hagytak jóvá, amely a teljes 95 milliós keret alig 5,4 százaléka – derül ki Rákossy Balázs NGM államtitkár válaszából, amelyet Szél Bernadett írásbeli kérdésére adott.

A program teljes költségvetése 100 millió forint, amelynek 95 százalékát kell támogatásokra fordítani és 5 százaléka mehet el a működési költségekre. Ez utóbbira - az 5 millió forintból – 4,2-t már felhasználtak: 1,4 millió ment személyi jellegű kifizetésekre, 2,8 pedig dologi kiadásokra. Sőt, ez az összeg még magasabb is lehet, ugyanis – mint az a válaszból kiderül – vannak olyan tételek (például telefon és postaköltség), amelyeket nem a program terhére számolnak el. Sajnos ezeket az államtitkár nem részletezi.

Így jelenleg úgy állunk, hogy az április óta futó programban majdnem annyit költöttek a működésre, mint a fiatalok hazacsábítására. Ebben persze nem ez a szomorú, hiszen a működésre akkor is kell költeni, ha egyébként a fiatalok nem szeretnék otthagyni a jól fizető londoni mosogatói állásukat, hanem az, hogy az amúgy sem komoly keretösszeg majdnem egésze megvan még. Persze a hazatérés nem megy gyorsan és a program utófinanszírozású.

Az Origo pár hete írt arról, hogy eddig 11 külföldre vándorolt fiatal tudott Magyarországon elhelyezkedni, 170 fő állása pedig még függőben van. Összesen több mint kétezren regisztráltak.

Szász Péter
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.