5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Sportra, az MKB Bankra, tankönyvekre is sokat fordított tavaly a kormány a rendkívüli intézkedések fedezetéül szolgáló keretből.

A rendelkezésre álló 2014 előirányzat csaknem egészét felhasználta a kormány a rendkívüli költségvetési keretből – derül ki a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat mellékletéből.

A 114,2 milliárd forintos előirányzatból 113,96 milliárdot felhasználtak, így kevesebb, mint 250 millió maradt.

A legnagyobb tétel az MKB megvásárlása volt 17,1 milliárd forint értékben, de sokat fordított a kormány a tankönyvellátás biztosítására és sportra is.

Ebből az előirányzatból fordítottak 7 milliárdot a tavalyi választások lebonyolítására, de 500 millió jutott a Nemzeti Emlékezet Bizottságának is, illetve 700 milliót kellett a bíróságoknak részére is átcsoportosítaniuk, a devizahiteles perek többletkiadásának fedezetéül.

A helyi önkormányzatoknak összesen 6,3 milliárd jutott ebből a forrásból, közük a legnagyobb összeg 2,9 milliárd a szigetszentmiklósi iskola építésére. Közel 700 millió fordult a Mátyás templom és a Halászbástya menti közterület rendezésére, illetve 800 millió a Duna korzó burkolatcseréjére. Bőkezű volt a kormány Veszprémmel is, egyrészt megítéltek számukra 720 millió forint támogatást, illetve 600 millió forint értékben átvállalták a Veszprém Arénán lévő tőke- és kamattartozást.

20,3 milliárdot költött el a Miniszterelnökség. Ebből komoly tétel a saját többletfeladatainak ellátására forduló keret, amely összesen közel 4 milliárdot emésztett fel. 800 millióért vették meg a Welt 200 Kft.-t, amelyre azért volt szükség, mert ezé a cégé volt a brüsszeli pénzeket kezelő szoftver. Ez volt az a cég egyébként, amelyet sajtóinformációk szerint a tulajdonosa nem igazán szeretett volna eladni, azonban végül mégis kötélnek álltak. Hogy ebben volt-e szerepe az időközben elrendelt NAV ellenőrzésnek azt nem tudni. A korábbi tulajdonos a szerződés aláírását követően nem sokkal elhunyt.

A Miniszterelnökség összesen 376 milliárdot fordított a 2016-os Bocuse d’Or szakácsverseny előkészítésére és 695 millió jutott a Batthyányi Lajos Alapítvány támogatására is, amelynek igazgatótanácsában több kormányzati szereplő ül, köztük Rogán Antal és Semjén Zsolt.

Az Igazságügyi Minisztérium összesen 2,2 milliárdot költött, ennek nagy részét 1,7 milliárdot olyan feladatokra kapott, mint a hajléktalanok közterületen való tartózkodásának ellenőrzése vagy Kerényi Imre feladatainak ellátása.

A földművelésügyi tárca 1,3 milliárdot kapott, ebből 642 millió ment parlagfűmentesítésre, 262 a MAL Zrt.-vel kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatokra (erre az NFM is költött 637 milliót), 155 pedig a Kincsem Nemzeti Lovas Program kiadásaira.

A honvédelmi tárca kerete 1,8 milliárd volt. Ebből többek között 500 millió ment egy litván hadgyakorlatra, 1,2 milliárd pedig a honvédség légi támogatási képességének javítására.

A belügyi tárca 8,7 milliárdról döntött. 1,5 milliárd ment szúnyogirtásra 2,3 milliárd a „lakosság biztonságérzetét javító közbiztonsági programra”, 241 millió a menekültügyi eljáráshoz kapcsolódó többletfeladatokra és 102 millió a honosítási eljárással összefüggő teendőkre. Fél milliárdot költöttek a rendőrségi „dologi hiánya” részbeni finanszírozására is, illetve támogatták az Érdi Rendőrkapitányság építését is.

Az Nemzetgazdasági tárca 1,3 milliárdos támogatásából jutott a fogászati turizmus támogatására 750 millió (erre egyébként az NFM is fordított 350 milliót). 95 millió ment az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre költöztetésére, és 415  millió turisztikai rendezvényekre.

A külügyi tárca 6,6 milliárdot költött. A legnagyobb tétel, 2,9 milliárd a Pozsonyi Nagykövetségre ment el, de új külképviseletek nyitására is fordítottak 2,1 milliárdot a rendkívüli keretből.

A Nemzeti Fejlesztési tárca 4,9 milliárdból 406 milliót költött a Nemzeti Atomenergia Hivatal többletfeladatainak ellátására, 385-öt országimázsra, illetve összesen 1,3 milliárdot különböző közlekedési fejlesztésekre. 400 milliót emésztettek fel a vörösiszap-katasztrófa nem vagyoni károk megfizetésével kapcsolatos jogerős ítéletek. A Forma 1 közvetítés jogdíjára, illetve a Hungaroring Sport Zrt. rendezvényeire összesen 1,1 milliárdot fordítottak.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium összesen 20,8 milliárdot költhetett. Ebből a legnagyobb tétel a Liget Budapest Projekt II. félévi igényére forduló 3,1 milliárd. 521 milliót fizettek a hit-és erkölcstan oktatásba bevont egyházaknak és találunk egy 20 milliós tételt, amelyet a Várkert Bazár megnyitására adtak. Hozzájárultak az A38 hajó felújításához is 90 millió forint értékben. Találunk még számos egyéb mellett egy 1,3 milliárdos sporttámogatást is.

Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások között – amely összesen 28,2 milliárdot tett ki – találjuk az MKB Bank vételárát, a 17,1 milliárd forintot, illetve egy 8,8 milliárdos tankönyvfejlesztési – és kiadási támogatást. Ez utóbbira egyébként több is jutott a rendkívüli keretből. A korábban már említett Welt 2000 Kft. megvételére itt is találunk 82 milliót, de 450 millió ment a Gazdasági Minisztérium Margit körúti épületének bontására is.

Ezeken túl a Bethlen Gábor Alap is kapott 2,7 milliárdot olyan célokra, mint a nemzetpolitikai szempontból fontos határon túli beruházások finanszírozása, vagy a Székelyföldi Labdarúgó akadémia támogatása.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.