2p

Az SZDSZ a gazdaság szereplőivel folytatott egyeztetések után egy hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készített - mondta a párt elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kóka János közölte: terveik szerint 2009-re a GDP két százalékával mintegy ötszázmilliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékéval 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a húsz százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

Javaslatuk szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a konvergenciaprogramban megfogalmazott hiánypolitikát. Emellett meg kell szüntetni az úgynevezett szolidaritási adókat, amelyeket korábban a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében vezettek be.

Az SZDSZ eközben ki szeretné szélesíteni az adóbázist és egyszerűsítené az adórendszert.

Kóka János közölte: javasolják, hogy az állami költségek csökkentéséből és az egyszerűsödő adórendszerből illetve szigorodó adóellenőrzésből származó többletet egy adóreformalapba tegyék be, ezt az összeget pedig adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére kell fordítani. A pártelnök hozzátette, hogy ha sikerülne csökkenteni a bürokráciát, akkor a vállalkozások tranzakciós költségeit hétszázmilliárd forinttal lehetne csökkenteni.

A liberális pártelnök forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a három éves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Hozzátette: ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy azt megtárgyalják.

Kóka János elmondta, hogy az SZDSZ liberális gazdasági kabinetje és tanácsa által elkészített adóreform-javaslatról konzultáltak a Magyar Nemzeti Bank elnökével, az adótanácsadók egyesületével, a megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökségeivel, a témában üzleti reggelin vett részt az európai vegyes kamarák vezetőivel, illetve Romániában és Észtországban is vizsgálta az ott bevezetett egykulcsos adót. Hangsúlyozta: a gazdasági szakemberek egyetértettek az SZDSZ javaslataival.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!