<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az SZDSZ a gazdaság szereplőivel folytatott egyeztetések után egy hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készített - mondta a párt elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kóka János közölte: terveik szerint 2009-re a GDP két százalékával mintegy ötszázmilliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékéval 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a húsz százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

Javaslatuk szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a konvergenciaprogramban megfogalmazott hiánypolitikát. Emellett meg kell szüntetni az úgynevezett szolidaritási adókat, amelyeket korábban a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében vezettek be.

Az SZDSZ eközben ki szeretné szélesíteni az adóbázist és egyszerűsítené az adórendszert.

Kóka János közölte: javasolják, hogy az állami költségek csökkentéséből és az egyszerűsödő adórendszerből illetve szigorodó adóellenőrzésből származó többletet egy adóreformalapba tegyék be, ezt az összeget pedig adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére kell fordítani. A pártelnök hozzátette, hogy ha sikerülne csökkenteni a bürokráciát, akkor a vállalkozások tranzakciós költségeit hétszázmilliárd forinttal lehetne csökkenteni.

A liberális pártelnök forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a három éves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Hozzátette: ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy azt megtárgyalják.

Kóka János elmondta, hogy az SZDSZ liberális gazdasági kabinetje és tanácsa által elkészített adóreform-javaslatról konzultáltak a Magyar Nemzeti Bank elnökével, az adótanácsadók egyesületével, a megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökségeivel, a témában üzleti reggelin vett részt az európai vegyes kamarák vezetőivel, illetve Romániában és Észtországban is vizsgálta az ott bevezetett egykulcsos adót. Hangsúlyozta: a gazdasági szakemberek egyetértettek az SZDSZ javaslataival.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.