2015. december 14. 16:43

Zala és Szabolcs még ebben a dinamikus ipari környezetben sem tud nőni.

Ismét kétszámjegyű növekedést produkált a magyar ipar októberben, közölte a KSH második becslésében. Ráadásul a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésállománya 20,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Ez utóbbi 14 hónapja, maga az ipari termelés pedig 2013 augusztusa óta megszakítás nélkül bővül.

Ezek az impozáns számok azonban nem egyenletes terülnek el az országban. Az idei év első 10 hónapjában például Zala megyében mindössze egyszer, júliusban sikerült növekedést felmutatni, a többi hónap nyers adatai éves összevetésben mind zsugorodást mutatnak. Minimális jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Beregben, hiszen ott 3 bővülő hónapra 7 visszaeső jutott, pedig a nyíregyházi Legó-gyár termelése jelentős mértékben húzza a megye iparát.

Rossz hír a két megye vezetői, lakosai számára, hogy még októberben is mínuszos volt a helyi ipar kibocsátásának alakulása, Zalában 16,3, Szabolcsban 0,6 százalékos mínusz szerepel az adatsorokban.

Legendás autók kerültek kalapács alá

Ugyan Komárom-Esztergom megyében is siralmasan kezdődött az év, hiszen a Nokia-gyár bezárása, illetve a Suzuki modellváltása még "nyomás alatt" tartotta az ipari számokat, augusztus óta viszont töretlen az erősödés. Októberben a 28,1 százalékos plusz a legdinamikusabb volt az országban.

Az év tizedik hónapja nem csak Komárom-Esztergomban, hanem Győr-Sopronban is emlékezetes marad a 22,9 százalékos bővüléssel. Ráadásul keleti megyeszomszédjától eltérően a kisalföldi megye immár évek óta nem produkált negatív növekedési adatot.

Ha nem is ilyen mértékben, de töretlen a fejlődés a másik nagy vidéki járműipari központban, Bács-Kiskun megyében is. Igaz, a mostani 9,7 százalékos plusz már messze van a korábbi 20-30 százalékos értékektől.

Az Audi és a Mercedes megyéin kívül az ipari növekedés szempontjából eddig 100 százalékosan szerepel, vagyis 10 hónapból 10-et "behúzott" Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Vas megye is.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.