2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Zala és Szabolcs még ebben a dinamikus ipari környezetben sem tud nőni.

Ismét kétszámjegyű növekedést produkált a magyar ipar októberben, közölte a KSH második becslésében. Ráadásul a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésállománya 20,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Ez utóbbi 14 hónapja, maga az ipari termelés pedig 2013 augusztusa óta megszakítás nélkül bővül.

Ezek az impozáns számok azonban nem egyenletes terülnek el az országban. Az idei év első 10 hónapjában például Zala megyében mindössze egyszer, júliusban sikerült növekedést felmutatni, a többi hónap nyers adatai éves összevetésben mind zsugorodást mutatnak. Minimális jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Beregben, hiszen ott 3 bővülő hónapra 7 visszaeső jutott, pedig a nyíregyházi Legó-gyár termelése jelentős mértékben húzza a megye iparát.

Rossz hír a két megye vezetői, lakosai számára, hogy még októberben is mínuszos volt a helyi ipar kibocsátásának alakulása, Zalában 16,3, Szabolcsban 0,6 százalékos mínusz szerepel az adatsorokban.

Legendás autók kerültek kalapács alá

Ugyan Komárom-Esztergom megyében is siralmasan kezdődött az év, hiszen a Nokia-gyár bezárása, illetve a Suzuki modellváltása még "nyomás alatt" tartotta az ipari számokat, augusztus óta viszont töretlen az erősödés. Októberben a 28,1 százalékos plusz a legdinamikusabb volt az országban.

Az év tizedik hónapja nem csak Komárom-Esztergomban, hanem Győr-Sopronban is emlékezetes marad a 22,9 százalékos bővüléssel. Ráadásul keleti megyeszomszédjától eltérően a kisalföldi megye immár évek óta nem produkált negatív növekedési adatot.

Ha nem is ilyen mértékben, de töretlen a fejlődés a másik nagy vidéki járműipari központban, Bács-Kiskun megyében is. Igaz, a mostani 9,7 százalékos plusz már messze van a korábbi 20-30 százalékos értékektől.

Az Audi és a Mercedes megyéin kívül az ipari növekedés szempontjából eddig 100 százalékosan szerepel, vagyis 10 hónapból 10-et "behúzott" Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Vas megye is.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!