TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóinak február 16-ig kell elkészíteniük a 2003. évről szóló bevallást és befizetni a tavalyi év után még be nem fizetett adót.

Mint az MTI beszámolójából kiderül, a hatályos törvény alapján a negyedéveket követő hónap 12. napjáig kellett tavaly a három havi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni. Bevallást azonban csak egyszer, a következő év, 2004. február 15-éig kell beadni, mivel azonban az idén ez a nap vasárnapra esik azért a határidő kitolódik február 16-ra.

Ugyaneddig a napig kell a még hátralévő adót 2003 után befizetni, így az előző negyedév után is nem január 12., hanem február 16. a befizetési határidő. Az evát az adóhivatal 10032000-01076033 számú számlájára kell átutalni. A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft-knek viszont nem február 16. a bevallás a fizetés határideje, hanem május vége.

A negyedéves befizetésekhez hasonlóan a negyedév vége előtt 30 nappal kitöltött számlák után nem most kell evát fizetni abban az esetben, ha a bevétel még nem érkezett meg. Ugyanez vonatkozik a tavalyi december végi teljesítésű az idén kitöltött számlákra is. Ezek után a számlák után áprilisban kell majd adót fizetni. A törvény ugyanis 30 napos halasztó hatályt engedélyez a számviteli törvény hatálya alá nem tartózó átalányadózóknak.

A házipénztár után fizetendő 20 százaléknyi adó második egyharmadának befizetése is február közepéig lesz esedékes. A házipénztárban a korábbi évekről megmaradt összeg utáni adót három év alatt kell egyenlő részletekben megfizetniük az eva-körbe tartozó vállalkozóknak.

Összesen 25.634 adózó jelentkezett be a 2004. évre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, míg 808 jelentkezett ki ebből a körből január 5-ig, ez azonban még nem tekinthető végleges számnak - közölte az MTI-vel az adóhivatal. Így összesen több mint 85.000 adózó tartózik már az eva hatálya alá az adóhivatal nyilvántartása alapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.