3p

A világ nagybankjai közül elsőként a francia BNP Paribas bocsátott ki forintban jegyzett kötvényeket, mert a pénzintézet bízik benne, hogy a magyar gazdaság és a forint erősödni kezd - írta Bloomberg hírügynökség pénteken.

A BNP 20 milliárd forint értékben bocsátott ki hároméves kötvényeket ezen a héten. Laurent Poiron, a BNP Magyarországért és Délkelet-Európáért felelős igazgatójának közölése szerint átlagosan 4,74 százalékos hozammal. A forintkötvények hozamát 65 bázisponttal tették a 2016-os irányadó magyar államkötvények hozama fölé, de a befektetők 55 bázispontos többlettel is megelégedtek.

A Buda-Cash Brókerház úgy értékelte a kibocsátást, hogy visszatérni látszik a bizalom a magyar gazdaság iránt nyolc hónappal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy vissza szeretné szorítani a külföldi hitelezők jelenlétét az országban.

"A gazdaság újra növekedni kezdett, nem erős számokkal, de igazán érezhetően. Ha makrogazdasági szempontból nézzük Magyarországot, akkor Magyarország rendben van" - idézte Poiront a Bloombeg.com oldalon megjelent cikk.

Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, az, hogy egy olyan nagybank mint a BNP forintkötvényeket bocsát ki, a bizalom jele a magyar gazdaság és a forint iránt. Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a BNP volt a harmadik legnagyobb befektető a magyar államkötvény-vásárlásoknál 2013 első felében.

A Bloomberg cikke felidézi, hogy Magyarországon a bankok 1,7 milliárd dollárt veszítettek 2011-ben a devizaalapú jelzáloghitelek előtörlesztésével, de Poiron hangsúlyozta, hogy a BNP magyarországi üzletága nem foglalkozott "jelentős mértékben" a devizahitelezéssel.

Poiron szerint a Standard & Poor's hitelminősítő "A+" besorolásúnak értékeli a francia nagybankot, pontosan 7 szinttel magasabban, mint a befektetésre már nem ajánlott "BB" besorolású Magyarországot.

"Magyarország és Kelet-Közép-Európa jobban fog teljesíteni, mint Európa egésze a következő másfél, két évben. Nem csak az export miatt. Sok befektetés történik az infrastruktúrába, és a versenyképesség magasabb, mint Nyugat-Európában, és az így is fog maradni" - mondta Poiron, aki szerint az eurózóna gazdasági növekedése Magyarországot is segíteni fogja.

A BNP igazgatója szerint "nagy volt a hangzavar Magyarország körül" a devizahitelek felszámolását célul kitűző intézkedések miatt, de BNP-nél nem várnak nagy politikai kezdeményezéseket a magyar kabinet részéről a következő évi országgyűlési választások előtt. "Rengeteg dolgot már megtettek. Én nem várok semmilyen nagy váratlan lépést a választások előtt" - mondta Poiron a Bloombergnek csütörtökön Budapesten.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!